14 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Crveni križ Vinkovci: Akcije darivanja krvi u listopadu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra  Osijek nastavlja s organizacijom akcija dragovoljnog darivanja krvi te su objavili raspored za listopad.

Za četvrtak, 7. listopada, najavljene su dvije akcije, od 13 do 16 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci te od 17 do 19 sati u prostorijama Osnovne škole „Matija Gubec“ Jarmina.

U subotu, 9. listopada, od 9 do 13 sati, akcija će biti održana u prostorijama Pastoralnog centra Nijemci.

Za utorak, 19. listopada ponovno su najavljene dvije akcije, od 9 do 13 sati u prostorijama Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci (akcija „Prvi put darujem krv !“) te od 15 do 18 sati u vijećnici Grada Otoka.

Prijave za termin darivanja krvi vrše se na telefon Crvenog križa Vinkovci 332-523. Svakih 15 minuta će biti planirane po 4 osobe, a darovatelji će odmah po telefonskoj prijavi dobiti SMS s terminom darivanja krvi.

Zbog striktnog poštivanja epidemioloških mjera u svrhu sprečavanja širenja koronavirusa, darovateljice i darovatelji će biti zamoljeni da poštuju razmak od najmanje 1,5 m i koriste zaštitne maske. Bit će osigurana i dezinfekcija ruku darovatelja i djelatnika, kao i dezinfekcija prostorija i kreveta, te mjerenje temperature darovatelja.

Upute:

Osobe koje su se cijepile cjepivima Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen i Sputnik V mogu pristupiti akciji darivanja krvi nakon 48 sati ukoliko nisu razvile nikakve nuspojave, dok u slučaju nuspojava (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina) mogu pristupiti akciji 7 dana nakon prestanka simptoma.

Osobe koje su se cijepile cjepivom Sinopharm i Sinovac ili ne znaju kojim su cjepivom cijepljene odgađaju se na 14 dana na razdoblje od 14 dana odgađaju se osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske (računajući od datuma povratka u Hrvatsku).

Na razdoblje od najmanje 28 dana odgađaju se osobe koje su preboljele COVID-19 (računajući razdoblje od prestanka simptoma ili od rezultata pozitivnog testa na SARS-CoV-2 u slučaju asimptomatske infekcije).

Na razdoblje od 14 dana odgađaju se osobe koje su bile u kontaktu s osobama zaraženim sa SARS-CoV-2 (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da nisu imali nikakvih simptoma infekcije).

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno