Obilježavajući i slaveći Dan škole učenici Područne škole Marinci odlučili su otvoriti vrata svima koji su poželjeli vidjeti što su sve naučili istražujući i radeći na ovogodišnjem projektu „Slika moga zavičaja“. Cilj je bio oživjeti nekada popularne, a danas zaboravljene, slavonske dječje igre koje su obilježile brojna djetinjstva i stvorile lijepe uspomene mnogim generacijama, a ujedno upoznati sve posebnosti zavičaja i predstaviti ga drugima kroz sliku, pjesmu, ples, hranu i igru

Vođeni motom „Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje“ učenici Područne škole Marinci OŠ Zrinskih Nuštar, ovogodišnjim su projektom željeli prikazati narodne običaje, floru i faunu te život ljudi uz rijeke Vukovarsko-srijemske županije, a što su sve radili svojim su gostima predstavili 1. lipnja na proslavi Dana škole.

“Razmišljajući o bogatoj tradiciji, kulturnoj baštini i prepoznajući turistički potencijal Vinkovaca, Vukovara, Otoka, Iloka i Županje nastali su brojni učenički radovi koji slikovito opisuju sve najbolje, najljepše, najmirisnije i najukusnije od Vukovarsko-srijemske županije. Kao škola koja nosi priznaje „Škola prijatelj baštine i turizma“ odlučili smo našu županiju, osim živopisnim slikama, predstaviti stihovima i citatima poznatih osoba koje su plemenitu ravnicu okruženu Bosutom, Dunavom, Savom i Vukom opisale kao kolijevku šuma hrasta, vinograda, kruha, vina, kulena, rakije i Šokadije.

Mali, ali ponosni čuvari tradicije, nakratko su oživjeli bana Šokčevića te predvođeni njime na dječji, ali živopisan i kreativan način slikama, riječima i notama bajkovito dočarali sve blagodati prirode, povijesti, kulture, tradicije, sporta, pjesme, plesa i svega onoga što Slavoniju i nas Slavonce čini ponosnima, prkosnima i plemenitima. Prigodnim programom, odnosno spletom dječjih tradicijskih igara i pjesama te duhovitih doskočica, uspjeli smo nasmijati mnogobrojne goste, ali i otjerati kišne oblake. Ovom prigodom postavili smo izložbu „Od rođenja u srcu te nosim“ u kojoj su svi prisutni mogli uživati, ali i vidjeti učeničke radove koji najbolje opisuju sve što su naučili”, ističu u školi.

Tijekom cijele godine, kažu, projekt je ostvarivan kao spoj novih saznanja, kreativnosti i umjetničkog izričaja, a sve kroz sinergiju i suradnju učenika, roditelja, baka i djedova, lokalne zajednice i učiteljica. Logičan je nastavak prošlogodišnjeg koji je poslužio kao temelj za nadogradnju novih znanja koja su iskustveno stjecali. A sigurni su kako će im i ovaj poslužiti kao kamen temeljac za neka buduće projekte, druženja i učenja.

“Iako smo vrlo blizu i zajedno smo dio naše škole, ovo je prva suradnja učenika naših dviju područnih škola, PŠ Cerić i PŠ Marinci. Zato nam je bilo iznimno drago ugostiti Male štokavčiće, koji su izveli prigodan program, i njihovu mentoricu, učiteljicu Evu Dakić. Veseli nas što smo nastavili suradnju s Kulturno umjetničkom udrugom „Korijeni pustare“ iz Antunovca čiji su nam članovi bili dragi gosti. Njihova se udruga bavi njegovanjem i oživljavanjem običaja, tradicije i kulture, a već nekoliko godina organiziraju manifestaciju Dječje tradicijske igre. Ovom su prigodom upriličili natjecanje s našim učenicima u deset igara”, ističu u školi.

“Natjecateljskog duha, smijeha i veselja nije nedostajalo. Zajedničkim objedom uz ugodan razgovor, druženje, šalu i pjesmu, Dan škole i projektni dan proslavili smo na najbolji mogući način, a najveća zahvala ide roditeljima i našim učenicima koji su nesebično sudjelovali, pomagali i bez kojih sve ovo zasigurno ne bi bio moguće”, poručuju učiteljice Marija Lesandrić i Nevenka Škrabo.