1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Danas nije običan dan, u svijetu se obilježava na razne načine

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Prijestupna godina je izraz koji se koristi za godinu koja ima 366 dana umjesto uobičajenih 365. To se događa svake četiri godine kako bi se ispravila razlika između kalendarske godine i godine prema Zemljinoj rotaciji oko Sunca. Ovaj dodatni dan, koji se pojavljuje svake četiri godine, naziva se prijestupni dan i dodaje se na kraju veljače.

Kad želimo reći da se nešto događa rijetko, kažemo “svake prijestupne”, aludirajući pritom na 29. veljače, dan na koji red dođe svake četiri godine, baš kao danas. Poseban dan zaslužuje i poseban tretman pa se tako diljem svijeta 29. veljače obilježava na različite načine.

Primjerice, u Irskoj i Škotskoj danas je dan u kojem žene prose muškarce, a ovaj običaj seže daleko u prošlost, u 5. stoljeće, u doba svete Brigite i svetog Patrika koji je u to vrijeme bio biskup. Brigita mu se požalila da djevojke predugo čekaju da ih mladići zaprose, na što je biskup dopustio ženama da svake prijestupne godine uzmu stvar u svoje ruke i zaprose mladiće.

Ako mladić odbije prosidbu, morao je obešteti ženu poklanjajući joj svilenu haljinu, krzno ili rukavice. Škotska kraljica Margareta 1288., ozakonila je žensku prosidbu, nalažući dodatna pravila poput nošenja crvene podsuknje za žene tijekom prosidbe. Odbijanje prosidbe imalo je za posljedicu novčanu odštetu ili fine darove, slično kao u Irskoj.

Po uzoru na Dan neženja u Irskoj i Škotskoj, Finska prijestupni dan u godini posvećuje osnaživanju žena. Slavi se kao ‘Dan žena’ ili ‘Naistenpäivä’, a žene se potiče da na današnji dan, međuostalim, i zaprose svoje muškarce.

U njemačkoj saveznoj državi Porajnje – Falačka, zaljubljeni mladići u noći na prvi svibnja, na kućnom pragu svoje simpatije ostavljaju drvce breze ukrašeno trakama. U prijestupnoj godini, 29. veljače djevojke isto to čine za mladiće u koje su zaljubljene.

U Francuskoj postoje novine koje izlaze svake prijestupne godine. Riječ je o satiričnom listu La Bougie du Sapeur, a njegovo 12. izdanje tiskano je u 200.000 primjeraka koji će sutra ujutro osvanuti na kioscima diljem zemlje. Prvi put izašle su 29. veljače 1980. godine.


Skupina prijatelja htjela je tiskati humoristične novine pa su osam stranica ispunili člancima i internim vicevima te odlučili stvar realizirati do kraja i novine poslati u tisak. Na njihovo iznenađenje, prodano je svih 30.000 primjeraka te ih se tražilo još. Odlučili su da neće tiskati više, već novine izdati ponovno za četiri godine.

Tiraža im se u međuvremenu povećala kao i broj stranica pa ih danas ima 24. Ime nose po izmišljenom književnom liku, saperu Camemberu, vojniku budalašu s kraja 19. stoljeća koji je rođen na današnji dan. Naziv novina može se prevesti kao ‘Camemberov rođendan.

U Tajvanu postoji praznovjerje da prijestupna godina može donijeti nesreću starijim osobama. Kako bi se suprotstavili praznovjerju, udane kćeri vraćaju se kući i pripremaju svinjsku juhu, za koju se vjeruje da donosi sreću i dug život njihovim roditeljima. Ova se juha poslužuje tijekom cijelog mjeseca, a obvezno se jede 29. veljače.

Oni koji su rođeni 29. veljače zakinuti su za brojne rođendanske proslave. Svoj rođendan slave svake četiri godine pa zaslužuju najbolji mogući tulum.

Barem jedan od svojih 25 rođendana (ako jednog dana napune sto godina), “prijestupnici” bi trebali proslaviti u samoproglašenoj svjetskoj prijestolnici prijestupne godine, u teksaškom gradu Anthonyju na granicu Teksasa i New Mexica. Tamo se 29. veljače okupljaju slavljenici iz cijelog svijeta, a tulum traje tri dana. Ustvari riječ je o festivalu u čast svih onih koji su rođeni na današnji dan.

U Irskoj je zakonom uvedeno praviloda sva djeca rođena 29. veljače dobiju na dar 100 funti. Vjerojatnost da se netko rodi na taj dan je 1 naprema 1000, a u svijetu trenutno živi 4 milijuna ljudi rođenih upravo 29. veljače.

Znate li koliko osoba u Hrvatskoj danas slavi rođendan? Njih 2399. Državni zavod za statistiku objavio je zanimljive podatke vezane uz rođene u prijestupnoj godini, uzevši u obzir podatke unatrag 40 godina.

Najviše beba rođenih 29. veljače bilo je 1988., a najmanje prošle prijestupne, kada ih je rođeno 66. U ovih 40 godina, na 29. veljače rođeno je više dječaka, nego djevojčica, a 2003. na svijet su u tom danu stigla čak tri para blizanaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno