17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Današnji dan smatra se najdepresivnijim danom u godini

Više od autora

- vl promo-

Takozvani “plavi ponedjeljak” koji svake godine pada na treći ponedjeljak u siječnju smatra se najdepresivnijim danom u godini.

Psiholog Cliff Arnall je prije 14 godina došao do formule koja dokazuje da je treći ponedjeljak prvog mjeseca u godini, nazvan i ‘Blue Monday’, najdepresivniji od svih 365 dana, navodno jer se upravo tog dana spajaju faktori svojstveni depresiji, među kojima su prekršena novogodišnja obećanja, nagomilani računi, strah od gubitka posla i sve to u kombinaciji sa hladnim vremenom i sivilom. Sve skupa, drže psiholozi, rezultira tugom i niskom razinom motivacije. 

Pokušajte prirodno izliječiti depresiju i loše raspoloženje u siječnju. Uključite se u tjelesnu aktivnost koja vas zanima. Vježbanje umanjuje stres i poboljšava koncentraciju i pamćenje. Spavajte dovoljno i naspavajte se. U siječnju vidite novi početak godine, novih planova, novih navika koje tek trebate stjeći, novih prijateljstava, ljubavi, možda novog posla, sigurno je samo: siječanj ne mora biti najdepresivniji mjesec u godini ako vi to ne želite.

Danas je pravi dan da se sjetite svih “self-help” savjeta koje ste do sada samo pročitali i nikad ih niste primijenili. Ako vam trenutno ništa ne pada na pamet, krenite s najjednostavnijom metodom za podizanje raspoloženja, a to je da se sjetite svojih posljednjih postignuća i drugih sitnica iz života na koje ste ponosni te ih ponavljate u glavi poput neke mantre.

Ako ste već prekršili sve novogodišnje odluke, danas je idealan dan za nove koje ćete i odmah provesti u djelo. Dakle, ako ste planirali poraditi na svojoj liniji, odmah danas upišite teretanu i bacite se na vježbanje. Ili nazovite frizerku i pokušajte već danas dogovoriti termin za vaš novogodišnji makeover. Kako god bilo, nove odluke i hobi odvratit će vas od depresivnih misli i učiniti ostatak dana, ali i godine puno pozitivnijima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno