Davor Ćavar i Željko Džoić SDP-ovi aduti za županijsku utrku

0
1160

Kandidat SDP-a za Vukovarsko-srijemskog župana je vinkovački odvjetnik Davor Ćavar, dok na zamjeničku dužnost predlažu Željka Džoića-Roku, veterinara iz Županje.

„Dolazim iz realnog sektora, a kandidaturu sam prihvatio nakon što sam kao županijski vijećnik utvrdio na koji način funkcionira županijska uprava. Ona je preskupa i pretroma. Slijedom toga prvenstveni cilj bit će reorganizacija i transparentno trošenje novca poreznih obveznika kako bi se onemogućile situacije posudbe javnog novca privatnicima prijateljima koji ga nikada neće vratiti. Županija treba biti servis građana, a ne zavod za zapošljavanje podobnih kadrova,” ističe SDP-ova uzdanica. Mišljenja je da nije iskorištena granična pozicija EU-a za razvoj poduzetništva i privlačenje investicija.

Nakon duže šutnje, SDP-ovci su danas otvorili frontu prema vječitom rivalu HDZ-u. „Sustav koji su uspostavili kako bi osvojili i ostali na vlasti je u konačnici izgrizao sam sebe – od pogodovanja u javnim nabavama za stranačku elitu, dodjele radnih mjesta za višerangirane i ostalo angažirano članstvo te beneficija za one naslonjene na njih,” ocijenio je Davor Benić, v.d. predsjednika vukovarsko-srijemskog SDP-a.

Kako se to ne bi događalo, njihov primarni cilj je ukloniti HDZ s vlasti u županiji. To će moći samo kroz kvalitetne kadrove i obrazovane kandidate koji, kažu, neće odluke donositi na skrivenim mjestima po šumama. Naglašava da samo oni mogu biti jamac demografskog i gospodarskog oporavka županije.

„Stvoreni je sustav dosegao maksimum u prekomjernom zapošljavanju u državnim i gradskim tvrtkama, dok je ostalo članstvo nezadovoljno gledalo nezavidnu kolekciju stanova u Zagrebu i apartmana na moru. U konačnici, na okupu ih zadnjih godina drži nekretninska ideologija koja je ujedno i konačni uzrok njihove propasti,” zaključuje Benić.

Kandidat za zamjenika župana Željko Džoić želi ovom prostoru vratiti staru slavu. Glavni razlog gospodarskog zaostajanja vidi u zlouporabi resursa od strane HDZ-ovih poduzetnika.

„Svjedočimo poplavi kojekakvih političkih opcija kojima je zadatak i cilj isključivo nekoga smijeniti i zamijeniti na poziciji. Probleme moramo jasno reći kritikom aktualne vlasti. No ne zbog toga što je ona vladajuća ili HDZ-ova nego jer je njihova politika dovela da smo po svim parametrima najlošiji u državi, a međunarodno svrstani u 15 najlošije razvijenih regija,” ističe Džoić.

Nedovoljno iskorištenim resursima navodi Hrvatske vode koje se kaže bave nepostojećim problemima. Nadalje ističe problem domaćih drvoprerađivača kojima je, kaže, sirovina uskraćena za 20%, dok pilane oko Zagreba povećavaju priliv sirovine za taj postotak. U poljoprivredi detektira neravnopravnu raspodjelu državnog zemljišta, zanemarivanje i devastaciju stočarstva. Na koncu, četvrto su nedovoljno iskorištene županijske mikrosredine, nazvavši sela i gradove, taocima zastarjelih vizija i koncepta iz 70-tih prošlog stoljeća, zaključuje Džoić.

„Atomske fizike i željezare ne možemo izmišljati, moramo se bazirati na domaće resurse,” zaključuje Džoić. Kako ovo sve ne bi bile prazne fraze i floskule, kažu, detaljnije će izvijestiti u programu na svojoj web stranici.