4 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Deep Purple – Machine Head (1972.)

Više od autora

- vl promo-mka_deep-purple_machine-head_1972_coverMachine Head šesti je studijski album britanskog rock sastava Deep Purple, kojeg u Americi 1972. godine objavljuje diskografska kuća Warner Bros., a u Velikoj Britaniji EMI / Purple. Materijal je sniman u Grand Hotelu u švicarskom gradu Montreauxu u prosincu 1971. godine.

Album je često citiran kao vrlo utjecajan u razvoju heavy metal glazbenog žanra. To je njihov najuspješniji snimak i nakon objavljivanja dolazi na sam vrh mnogih Top ljestvica. Godine 2001., magazin Q, svrstava ga na popis ’50 najboljih albuma za sva vremena’.

‘Machine Head’ sastavni je dio dokumentarne serije pop i rock albuma pod nazivom Classic Albums. Album je također 2001. objavljen na audio DVD-u, a dvije godine poslije izlazi u višekanalni audio super CD formatu.

Sve pjesme na albumu napisali su Deep Purple u svojoj najpoznatijoj postavi, tzv. Mark II, koju su činili Ian Gillan kao glavni vokalist, Roger Glover na basu, te originalni trio Ritchie Blackmore na gitari, Jon Lord za klavijaturama i Ian Paice na bubnjevima.

Album je službeno objavljen 25. ožujka 1972. godine a producirao ga je njihov dugogodišnji producent Martin Birch (kasnije producent Iron Maidena, svih albuma od ‘Killers’ do ‘Fear Of The Dark’).

mka_deep-purple_machine-head_1972_ST

Popis pjesama: Highway Star / Maybe I’m a Leo / Pictures of Home / Never Before / Smoke on the Water / Lazy / Space Truckin’

Izdavač: EMI / Purple Records / Universal Music, 1972/2012.

DEEP PURPLE: SMOKE ON THE WATER [1972]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno