21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Detourov Master Blaster: pjesme apokaliptičnih tema i vremena

Više od autora

- vl promo-

U eteru našeg radija frontman grupe Detour, Nenad Borgudan ekskluzivno je predstavio novi album, ali i aktualni singl „CSI:Lastovo”.

Nakon uspješne godine koju je Detour obilježio nizom hit singlova, pobjeda na Zagrebačkom festivalu i spektakularan nastup na Dori, objavljen je i dugoočekivani šesti po redu studijski album „Master Blaster”.

Izlazak albuma prati novi singl i spot „CSI: Lastovo”, a o svemu nam je više rekao frontman, autor i producent grupe Nenad Borgudan. Album je nastajao u vrijeme pandemije, potresa, rata u Ukrajini i u potpunosti je obilježen tim apokaliptičnim periodom. Sve pjesme sadrže dio te atmosfere, svaka iz svog ugla i na svoj način, koliko god su stilski različite. Iz tog razloga je album i dobio ime „Master Blaster“, upravo po pjesmi koja možda najslikovitije, tekstom, glazbom i naslovom ocrtava tu atmosferu, a koju su predstavili na ovogodišnjoj Dori osvojivši visoko treće mjesto. „Master Blaster je opće poznati termin i hit pjesma iz 1980.g. američkog pjevača i tekstopisca Stevieja Wondera, ali i likovi u filmu Mad Max iz 1985. Termin najslikovitije i najdirektnije opisuje samu atmosferu albuma koji je nastajao u protekle četiri godine u vrlo specifičnim i apokaliptičnim vremena. Svaka pjesma na svoj način prenosi emociju”, objašnjava Nenad.

Što se tiče najnovijeg singla koji zaokružuje album CSI:Lastovo ispričao je: „To je osmi singl albuma. Pjesma nosi tematiku o ljubavi na jedan teži ili krimi način. Malo drugačija ljubavna pjesma”.


Spot potpisuje Mare Milin, a u njemu glumi slavna Judita Franković Brdar. „Sve pare i vrijeme svijeta mi ne bi bili dovoljni da upriličim hollywoodski spektakl koji sam si zamislila u glavi taj trenutak kada mi je poslana pjesma CSI:Lastovo na slušanje. Prvih minutu i pol ništa mi nije bilo jasno, ali jedan stih je sve objasnio: bijelo tijelo na žalu. Uz taj prelomni stih, pjesma je neopisivo lagana za slušanje i zarazna. Samo je krenulo iz mene, vijuge se uključile, slike počele nadirati. I tako, ideja na ideju i odlučila sam napraviti jedan mali, moderni film-noir kolaž”, o inspiraciji za spot je ispričala Mare.

Iza Detoura je 17 godina uspješne karijere, brojnih hitova i nagrada s nekoliko mijenjanja ženskih vokala. „Bilo je tu svega, Detour datira još od Yammata, uspjeli smo napraviti 6 albuma tu su i mnoge nagrade od čega bih istaknuo pet Porina. S nama je bila jedno vrijeme Maja Posavec, Ines Tričković, Gina Viktorija Damjanović, a danas su s nama Laura John i Ivana Radan”, ukratko je komentirao Borgudan.

Na set-listi naći će se i trenutno najdugovječniji singl nacionalne radijske top liste HRtop40 „Nekad je bilo bolje”, s kojim su odnijeli pobjedu na prošlogodišnjem Zagrebačkom festivalu, a neće izostati ni „Master Blaster”, pjesma s kojom su ostavili upečatljiv dojam na ovogodišnjoj Dori te aktualni singl. Želimo Detouru još odličnih albuma u nastajanju, a na 90,2 u redovnom programu i dalje sviraju hitovi s Master Blastera.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno