Obilježavanje međunarodnog Dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije upriličili su uz svečanu dodjelu diploma polaznicima Programa edukacije „Mladi čuvari prirode“u prostorijama grada Otoka.

Naime, edukacija provedena od strane Javne ustanove u sklopu aktivnosti projekta „Vrata spačvanskog bazena“ – izgradnja i opremanje Bioekološko edukacijskog centra „Virovi“ došla je do svoga završetka. U Programu edukacije  sudjelovali su učenici petih i šestih razreda osnovne škole iz Lipovca, Nijemaca, Komletinaca,  Otoka i Privlake.

Učenici su zadovoljni sa stečenim znanjem kojeg su pokazali kroz prezentaciju i na samoj dodjeli diploma. Na taj način Javna ustanova nastavlja podizanje razine svijesti o potrebi očuvanja biološke raznolikosti Vukovarsko-srijemske županije među učeničkom populacijom kroz edukaciju još jedne generacije „Mladih čuvara prirode“.

Zamjenik župana Josip Dabro pozdravio je sve nazočne te izjavio: „O važnosti očuvanja prirode i okoliša naučili su „Mladi čuvari prirode“ koji su teorijski i praktični dio nastave prošli kroz projekt „Vrata spačvanskog bazena“, a čiji je nositelj grad Otok. Današnja svečanost upriličena je na važan datum za prirodu – obilježavanje Dana biološke raznolikosti.

U sklopu toga je mladim čuvarima prirode, voditeljima, organizatorima i gostima prikazana prezentacija o ugroženim životinjskim vrstama, a potom su im svečano uručene diplome „Mladi čuvari prirode“ i tim činom su promovirani u diplomirane čuvare prirode i okoliša. Cilj cjelokupnog programa je podizanje razine svijesti mladih o važnosti očuvanja prirode i okoliša, te njihovo aktivno uključenje oko zaštite istog.“