13 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Diskriminaciju svakog oblika važno je nužno prevenirati

Više od autora

- vl promo-

Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje uputio je 6. listopada, Hrvatskoj gospodarskoj komori, dopis kojim obavještava o postojanju povremene prakse koja osobe s mentalnim oštećenjima dovodi u neravnopravan položaj pri zapošljavanju.

Prema iskustvima njihovih članova, postoje slučajevi u kojima poslodavci traže potvrdu o fizičkom i psihičkom zdravlju kandidata za poslove koji nisu utvrđeni kao poslovni s posebnim uvjetima rada, odnosno, ne podliježu obveznom liječničkom pregledu. U tim slučajevima, predmetnu potvrdu na traženje pacijenta, izdaju liječnici obiteljske medicine, uz navođenje dijagnoze.

SUMEZ smatra kako takva praksa diskriminira osobe s invaliditetom te apelira na poslodavce da ocjenu zdravstvene sposobnosti traže isključivo od specijalista medicine rada sukladno propisima.

Opisano postupanje pri zapošljavanju, protivno je Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, antidiskriminacijskim propisima i radnom zakonodavstvu. Diskriminacija u području rada i radnih uvjeta, uključujući kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju, je zabranjena.

Svatko ima pravo natjecati se za posao pod jednakim uvjetima i biti primljen, ako udovoljava uvjetima natječaja. Kako bi poslodavac izbjegao diskriminaciju u postupcima zapošljavanja, nužno je staviti fokus isključivo na potrebne radne kompetencije za radno mjesto s naglaskom na poslove koje izabrani kandidat mora biti u mogućnosti uspješno izvršavati, a ne na invaliditet i zdravstveno stanje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno