6 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Djeca kroz edukaciju naučila kako sigurno sudjelovati u prometu

Više od autora

- vl promo-

Edukacija i obrazovanje su stup svakoga grada, društva, kulture i države jer se s njome ostvaruje svakodnevni napredak, stoga je djecu važno educirati u svim sferama života, a tako i u prometu gdje leže mnoge opasnosti.

Važnost toga uvidjeli su Policijska uprava vukovarsko-srijemska, udruga Roda i Hrvatski autoklub koji već treću godinu provode edukaciju najmlađih koja nosi naziv „Sigurno u promet”. Osnovni cilj je mališanima prezentirati siguran način sudjelovanja u prometu i opasnosti koje im prijete svakodnevnim pješačenjem, vožnjom biciklom te automobilom.

Članovi udruge Roda im pokazuje koje opasnosti prijete ako djeca nisu pravilno vezana u vozilu kojim se voze, a simulator pokazuje koliko sigurnosni pojas utječe na našu sigurnost za vrijeme vožnje. Policijski službenici prezentiraju prometna pravila kojih su se najmlađi dužni pridržavati kako bi sigurno svakodnevno sudjelovali u prometu na cestama i dolazili do škole ili vrtića.

„Prevencija je izrazito važna jer sada djeca najbolje prikupljaju znanja s time da to treba biti stalna pojava. Potrebno ju je svakodnevno raditi i mališani stalno moraju obnavljati svoje stečeno znanje kao i drugim sferama života. Ako znanje koje imamo ne osvježavamo ono se lako izgubi”, pojašnjava Boris Klinec policijski službenik Odjela za preventivu u cestovnom prometu PU vukovarsko-srijemske.

Roda ima dugu suradnju s policijom, a rade edukacije već na trudničkim tečajevima gdje budućim roditeljima objašnjavaju važnost autosjedalice.

„Djeca su oduševljena i iskrena. Sami kažu ako se netko ne veže, sviđa im se, zanima ih edukacija i obećali su kako će se vezati svaki puta kada budu u automobilu”, rekla je Suzana Kovačević savjetnica u udruzi Roda u programu sigurno u autosjedalici.

Građani su imali mogućnost sjesti u simulator i doživjeti kako izgleda prevrtanje automobila u prometnoj nesreći i kakve su posljedice ako nisu vezani. Osjećaj nije nimalo ugodan, štoviše čak i u simulatoru su pojedinci osjetili strah. Iz toga razloga su policijski službenici podsjetili da se brzina prilagodi te da se ne vozi ako je konzumiran alkohol kako ne bi došlo do promete nesreće čije posljedice mogu biti kobne.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno