9 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Djeci s poteškoćama u razvoju pomagat će šest asistentica

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Iako su djeca s teškoćama u razvoju oduvijek dio društva, tek posljednjih nekoliko godina se širi svijest o važnosti uključivanja djece s teškoćama u razvoju, kako u društvo tako i u vrtić. Iz tog razloga je Dječji vrtić Vinkovci, u suradnji s Gradom, zaposlilo ove godine šest asistenata koji će svakodnevno pružati pomoć i potporu našim najmlađim sugrađanima.

Šestero vrtićaraca kojima je potrebna posebna skrb od danas imaju vlastitog asistenta uz čiju će pomoć lakše sudjelovati u svim vrtićkim i predškolskim aktivnostima. Kako bi stavili naglasak na važnost integracije, socijalizacije i inkluzije djece s teškoćama u razvoju, u gradskim vrtićima zaposleno je šest pomoćnica i s njima su danas u Velikoj gradskoj vijećnici potpisani Ugovori o radu. Pet asistentica radit će u redovnom radu u vrtiću, dok će jedna asistentica biti s djecom u programu predškole. Svaka od njih vodit će brigu o jednom djetetu.

„Tendencija je da se ta djeca uključe u redovne odgojne skupine. S obzirom da u redovnim skupinama imamo od 15 do 25 djece, znamo da je nemoguće da odgojiteljica istovremeno brine za dijete kojemu je potrebna posebna skrb i ostatak djece u skupini. Iz tog razloga nam je izuzetno važno da asistent postoji u vrtiću“, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar, dodavši kako će vrijeme pokazati hoće li i u Vinkovcima biti mogućnost za uvođenjem trećeg odgajatelja po skupini.

Asistenti su isključivo fizička potpora djetetu, pojašnjava Zidar. Prošli su obuku brige o djetetu koje ima neku potrebu i to znači da oni nisu stručnjaci koji ih mogu educirati i raditi s njima na nekom programu, ali mogu raditi na tome da dijete svaki dan stječe neke nove navike i da se pokuša uključiti među skupinu djece koja borave u vrtiću.

Izvršavanje poslova pomoćnika u Dječjem vrtiću Vinkovci u potpunosti financira Grad Vinkovci koji je u svome proračunu za ovu godinu izdvojio nešto više od 200 tisuća kuna. Ugovore je podijelio zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić.

„Jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji financira asistente u predškolskom uzrastu, budući da Ministarstvo znanosti i obrazovanja financira asistente u srednjoj i osnovnoj školi. Ove godine imamo šest asistenata za šestero djece, dok smo prošle godine u program krenuli s njih četvero“, istaknuo je Šokičić.



Kandidatkinje su raspoređene sukladno sljedećim potrebama Dječjeg vrtića Vinkovci:

P.O. „Vladimir Nazor“ 2 pomoćnika

P.O. „Stribor“ – 1 pomoćnik

P.O.  „Pčelica“ – 1 pomoćnik

P.O. „Naša radost“– 1 pomoćnik

Program predškole – 1 pomoćnik

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno