12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Dječji vrtić Vinkovci kao primjer dobre prakse prvi put domaćin Međužupanijskog stručnog skupa pedagoga

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

„Djeca s teškoćama i asistivne tehnologije” tema je Međužupanijskog stručnog skupa za stručne suradnike pedagoge u dječjim vrtićima, održanom danas u Vinkovcima koji su tako prvi put bili domaćini ovako važnom skupu.

Razmjena iskustva i stjecanje novih znanja itekako su bitne sastavnice ovoga skupa usmjerene prema još boljem i kvalitetnijem razvoju naših najmlađih.

„Izuzetno mi je drago što je upravo naš grad domaćin jer se ovako važni događaji uglavnom održavaju u većim gradovima. Agencija za odgoj i obrazovanje prepoznala je Dječji vrtić Vinkovci kao primjer dobre prakse, naš se vrtić unazad nekoliko godina pokazao kao dobar i konkretan suradnik u nekoliko projekata i vrlo često nas kontaktiraju za suradnju i nova iskustva. Već nakon ovog skupa, naša odgojiteljica će u Puli za dva tjedna imati prezentaciju naših primjera dobre prakse, što je dodatan znak koliko napredujemo u predškolskom odgoju”, istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci, Suzana Zidar.

Inače, u DV Vinkovci koji broji sedam vrtića zaposlena su dva pedagoga koja su izuzetno važna za rad dječjeg vrtića jer su oni ti koji kontaktiraju s djecom, roditeljima, odgojiteljima i lokalnom zajednicom. Tu je ostatak stručne službe odnosno psiholog, zdravstvena voditeljica te prehrambeni tehnolog.

Kako je pojasnila Mirela Skelac, viša savjetnica za razrednu nastavu i stručne suradnike pedagoge u Agenciji za odgoj i obrazovanje, podružnica Osijek, pedagoški standard propisuje zapošljavanje jednog pedagoga na deset odgojno obrazovnih skupina. U pet slavonskih županija sve je više dječjih vrtića, samim time potreba za ovim stručnjacima je sve veća.„Jako je važno raditi na edukaciji stručnih suradnika pedagoga, pogotovo u području djece s teškoćama. Do sada ta tema nije bila dovoljno obrađivana za pedagoge u predškolskim ustanovama, oni su iskazali potrebu što je Agencija prihvatila. Ovo je prilika da pedagozi nauče nešto više o novim suvremenim tehnologijama koje oni sami mogu primjenjivati u svome radu, ali i osposobiti odgojitelje za rad s djecom s teškoćama”, pojasnila nam je Skelac.

Na skupu je govorio profesor dr. Goran Livazović s Filozofskog fakulteta u Osijeku koji je sudionike uputio u metode i oblike rada s djecom s različitim teškoćama. Bilo je govora i o asistivnim tehnologijama koje omogućuju kvalitetniji život djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom.

„Svjesni smo da su djeca naša budućnost i bitno je ulagati u vrtiće, ne samo u opremu koja omogućava bolji rad i razvoj, nego i u pedagoge. Važno je pratiti trendove i organizirati ovakve skupove kako se razmjenjivale ideje, prakse i iskustva te tako pridonijelo što boljem i kvalitetnijem radu i razvoju naših najmlađih”, podrška je to Josipa Romića, zamjenika vinkovačkog gradonačelnika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno