1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Na današnji dan: HAŠK Građanski i Cibalia odigrali prvu utakmicu u povijesti Prve HNL

Više od autora

- vl promo-

Tadašnji HAŠK Građanski, a današnji Dinamo, i Cibalia su na današnji dan 1992. godine odigrali prvu utakmicu u povijesti Prve HNL.

Mjesto radnje prije sada već 32 godine bio je Maksimir, a zagrebački sastav upisao je pobjedu rezultatom 2:0. Već nakon 45 sekundi igre Željko Adžić zatresao je mrežu Marijana Mrmića, a Zoran Slišković je pred 6.000 gledatelja postavio konačni rezultat i prvu pobjedu bilo kojeg kluba u samostalnoj Hrvatskoj.

„Funkcioniranje kluba je u tom periodu, dakako, uvelike otežavao Domovinski rat. Igrači Cibalije redom su bili na prvoj crti bojišnice, okupljali se uglavnom tek na dan utakmice, trenirali pa i domaćin bili u drugim gradovima. Niti jednu od ukupno jedanaest domaćih utakmica Cibalia nije odigrala u Vinkovcima, igrajući sa svojim protivnicima pet puta u Đakovu, četiri puta u Požegi te po jednom u Zagrebu i Čakovcu”, istaknuli su iz HNK Cibalia Vinkovci.


Cibalia je u ovoj utakmici igrala u sastavu: Mrmić, Perišić, Jozinović, Meštrović M., Zahirović, Raguž, Meštrović G., Čop, Halilović, Plavšić i Markovinović (od 56. Kvesić), dok je momčad s klupe vodio trener Mile Petković. S druge strane, zagrebački sastav tada je izgledao ovako: Ladić, Židan, Panadić, Gašpar, Peršon, Ištvanić, Duspara (od 46. Šoić), Adžić, Vlaović, Vig i Slišković (od 78. Cupan).

U to vrijeme i bodovanje je bilo drugačije, za pobjedu se dobivalo dva boda, a vinkovački klub u prvoj povijesnoj sezoni upisao je tri pobjede, devet remija i deset poraza, što je bilo dovoljno za devetu poziciju i 15 bodova. HAŠK je sezonu završio na petom mjestu s 26 bodova, a prvak je bio Hajduk s 36 bodova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno