16 C
Vinkovci
Subota, 3. lipnja 2023.

Poznati dobitnici nagrada 30. Festivala glumca

Više od autora

- vl promo-

Prošle nedjelje u Iloku otvoren je 30. Festival glumca, a saznali smo dobitnike velikog jubilarnog izdanja jedinstvene kazališne manifestacije na kojoj se nagrade dodjeljuju za glumačka ostvarenja, a glumci su i izbornici te članovi ocjenjivačkog suda, kao i domaćini Festivala.

Nagrada „Vanja Drach” za najbolju predstavu u cijelini dodijeljena je ansamblu predstave „Mala zabava” autora Vanje Jovanovića i Petre Pleše u režiji Vanje Jovanovića i produkcije Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra – Teatra & TD iz Zagreba.

Luka Knez dobitnik je nagrade „Ivo Fici” za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina za ulogu u predstavi „Mala zabava”, dok je Lucija Dujmović dobitnica nagrade „Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina za ulogu u predstavi „Studentica” autorice Dorotee Šušak prema improvizacijama glumaca u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića i produkciji Divan teatra iz Zagreba.

Nagrada „Nevenka Filipović“ za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dodjeljuje se Zdenki Šustić za ulogu Vještice u predstavi „Ivica i Marica“ Braće Grimm u režiji Luke Juričića i produkciji Lutkarske scene „Ivana Brlić-Mažuranić“ Scena „I.B.M.“ iz Zagreba.

Ivan Simon dobitnik je nagrade „Fabijan Šovagović” za najboljeg glumca za ulogu u predstavi „Mala zabava”, kao i Davor Jurešk za ulogu Učitelja Škunce u predstavi „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka Zadar. Istu je nagradu, samo za najbolje glumice, osvojile su Olivera Baljak i Arijana Čulina. Olivera je ovo veliko priznanje zavrijedila ulogom Bele u predstavi „Otočka terca“ prema tekstu „Sjecišta“ Beatrice Kurbel u režiji Ivana Vanje Alača i produkciji samostalne umjetnice Ane Vilenica u suradnji s Centrom za kulturu Novi Vinodolski, dok je Arijana svoje umijeće pokazala za ulogu Fani u predstavi „55 kvadrata“ Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.


Nagrada „Ivo Gregurević“ za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dodjeljuje se Zlatku Vitezu. Odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca nagrada „Zvonimir Torjanac“ za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca dodjeljuje se Himzi Nuhanoviću odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca.

Posebno priznanje za osobni doprinos i dugogodišnje sudjelovanje u organizaciji Festivala glumca u Iloku dodjeljuje se Željku Sladetiću odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca.

Posebno priznanje za dugogodišnji doprinos i sudjelovanje u organizaciji Festivala glumca dodjeljuje se vjernom partneru Festivala tvrtki Iločki podrum d.d. odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca.

Ocjenjivački sud 30. Festival glumca:

Mirela Brekalo Popović (Zagreb, 6. veljače 1956.) hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica. Glumom se počela baviti u osmom razredu osnovne škole i nakon II. gimnazije u Križanićevoj, 1975. godine, upisala je Akademiju dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Članica je ansambla Kazališta “Komedija”.

Maro Martinović rođen je 6. siječnja 1961. godine u Dubrovniku. Godine 1983. diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1984. do 1990. godine član ansambla Kazališta Marina Držića u Dubrovniku. Od 1992. godine član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Sudjelovao u gotovo svim predstavama matičnog kazališta.

Miroslav Čabraja rođen je Slavonskom Brodu, 7. siječnja 1979.Klasičnu gimnaziju završio je u Pazinu, a 2008. godine diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Iste godine postaje član ansambla drame HNK-a u Osijeku. Od lipnja 2019. u statusu je prvaka Drame HNK u Osijeku u kojem je odigrao mnoge velike uloge.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno