12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Dočaran život Gracijana – oca dvaju rimskih careva iz Cibala

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U okviru VII. Rimskih dana, večeras smo uživali u središnjem događaju koji je svojim zanimljivim programom, unatoč ponovnoj kiši, privukao velik broj posjetitelja. Program je održan pod nazivom “Gracijan – jakih ruku, jačih slabina“, a posvećen je Gracijanu, ocu dvaju rimskih careva iz Cibala.

Loši vremenski uvjeti nisu uspjeli pokvariti tijek programa koji je i ove godine dao priliku posjetiteljima da nauče nešto novo, da upoznaju Vinkovce kao grad koji zaista ima dugu povijest s kojom se samo može pohvaliti.

“Nadam se da smo u pauzama od kiše uspjeli vidjeti događanja koja smo pripremili za ovu godinu. Ovo su Vinkovci u jednom novom ruhu, Vinkovci koji su dočarali vrijeme Rima jer su tada bili jako bitan grad, grad koji je dao dva rimska cara i vjerujem da se malo koji grad može time pohvaliti. Zato je dobro da pokažemo i taj dio naše povijesti i da dočaramo koliko su Vinkovci važni za povijest Hrvatske i Europe“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić te dodao kako su ovakve manifestacije dobre za život grada, ali i u gospodarskom smislu te prezentaciju grada. To je nešto što čini naš grad, što nas čini živi i podiže naš grad na jednu višu razinu.

Nakon defilea gradom u kojemu su se predstavili sudionici Rimskih dana, održana je i velika predstava za koju se velik broj sudionika danima pripremao i unatoč kiši, uspjeli su posložiti sve kockice kako bi predstava uistinu mogla dočarati život Gracijana u to vrijeme. Vjekoslav Janković, glumac i redatelj predstave, rekao je kako je bilo naporno to sve pripremiti u kratkom vremenskom roku, ali da se trud isplatio.


“Za večeras smo pripremili predstavu o Gracijanu, ocu Valensa i Valentijana, ocu s kojim započinje zlatna era antike u Cibalama. Cijela večerašnja predstava posvećena je njegovom životu kojega će dočarati mnogobrojna ekipa – preko 50 ljudi, među kojima su prijatelji iz Bugarske i Rumunjske, profesionalni i amaterski glumci, scenograf, kostimograf, studenti, djeca i plesači. Očekuje nas jedna velika predstava na visokom nivou“, napomenuo je Janković. Uz njega, redateljsku palicu preuzela je i Petra B. Blašković, a velik i hvalevrijedan posao odradili su glumci HNK-a Osijek i Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci.

Dosadašnjim programom zadovoljna je i Martina Matković, direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca, koja je rekla kako nas i sutra očekuje mnogo toga.

“Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim događajima i odazivom. Svi izvođači su došli, a unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima skupilo se i dosta publike. Kiša je dosta uništila dojam koji smo htjeli ostaviti, pa se zahvaljujemo publici koja se odvažila doći i po kiši. Sutra nas očekuje još sadržaja za djecu, predstavljanje udruge koja nam je došla iz Bugarske, a zanimljiv program nudi i javna vatrogasna postrojba Vinkovci, vožnju njihovim čamcima Bosutom, a očekuje nas i šetnja Cibalama uz pratnju licenciranog vodiča. Zahvaljujući medijima i svim posjetiteljima, velik odaziv očekujemo i na sljedećim Rimskim danima“, istaknula je Matković.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno