Kako bi sumještanima poginulima u Domovinskom ratu odali dužnu počast Općina Lovas krenula je u projekt gradnje spomenika i uređenja bivšeg minskog polja na kojem je 1991. godine počinjen jedan od najokrutnijih zločina u Domovinskom ratu. Kao prvi korak Općina je raspisala natječaj za izradu idejnog rješenja spomen područja minsko polje sa spomenikom i interpretacijskim centrom, a za organizaciju i provedbu natječaja odabrano je Društvo arhitekata Varaždin. Projekt provodi Općina Lovas u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

Kako je objavila Općina Lovas na natječaj, koji je trajao od 7. veljače do 9. travnja pristigla su 33 rada. Ocjenjivački sud razmotrio je sve radove te donio odluku o dodjeli nagrada.

I. Nagrada u neto iznosu 40.000,00 kn dodijeljena je radu čiji su autori: Bernarda Silov dipl.ing.arh., Božica Dea Matasić red.prof.art., Kristina Rogić dipl.ing.arh. i Davor Silov dipl.ing.arh.

II. Nagrada u neto iznosu 24.000,00 kn dodijeljena je radu čiji su autori: Lidija Luić-Kmezić, dipl.ing.arh., Karla Luić-Kmezić, Dorotea Garašić, Matej Kušević, Pavo Đukan, Adriana Šišul i Karlo Ris

III. Nagrada u neto iznosu 16.000,00 kn dodijeljena je radu koji potpisuje BIRO projektni tim: Hrvoje Arbanas, Anita Elez, Saša Košuta, Mario Kralji i Dora Lončarić.

Ukupna vrijednost investicije dijela za realizaciju iznosi 1.600.000,00kn + PDV, od čega 800.000,00 + PDV za izradu, transport i montažu spomenika i autorski honorar umjetnika koji izrađuje spomenik i 800.000,00 + PDV za parterno uređenje cijele parcele

Mjesta Lovas i Opatovac su od listopada 1991. godine – srpske agresije i privremene okupacije – doživjela veliku tragediju. Posebno stravičnu selo Lovas. Lovas je privremeno okupiran 10. listopada, a Opatovac 14. listopada. Na oltar domovine iz općine Lovas 87 je građana položilo svoje živote od toga ih je 85 iz Lovasa a dvoje iz Opatovca. Još 3 osobe vode se kao nestale, dvije iz Lovasa i jedna iz Opatovca.

Najmasovniji zločin počinjen je 18. listopada 1991., kada su pripadnici Teritorijalne obrane i jedinice “Dušan Silni”, koristeći ih kao živi štit, natjerali 51 mještanina Lovasa da na ulazu u selo očiste polje od mina koje je JNA prethodno postavila. Od eksplozije mina stradao je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

https://www.lovas.hr/fileadmin/Dokumenti/2019/I_nagrada.pdf

https://www.lovas.hr/fileadmin/Dokumenti/2019/II_nagrada.pdf

https://www.lovas.hr/fileadmin/Dokumenti/2019/III_nagrada.pdf