26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Domaća rajčica u svako doba godine

Više od autora

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetio je danas okolicu Križevaca gdje je u Općini Sokolovac otvorio 10.960 m2 plastenika za hidroponski uzgoj rajčica tvrtke KTC AGRO. Investicija je vrijedna gotovo 13 milijuna kuna, od kojih je 6,5 milijuna kuna potpore osigurano kroz Program ruralnog razvoja RH (podmjera 4.1), priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Veseli me povećanje plasteničke proizvodnje domaće rajčice i nova radna mjesta koja će ovaj pogon omogućiti. Ovo je zaista impresivan plastenik i želio bih vidjeti još ovakvih dobrih i uspješnih primjera unaprjeđenja domaće proizvodnje koja može bitno utjecati na smanjenje uvoza voća i povrća. Novca za ulaganja imamo kroz Program ruralnog razvoja” izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić u Sokolovcu.


U Križevcima, navodi se, ministar je obišao i obnovljene prostorije i laboratorij Banke gena domaćih životinja Republike Hrvatske koju vodi Ministarstvo poljoprivrede. Adaptacija prostora, kao i kupnja opreme za prikupljanje, pohranu, skladištenje i manipulaciju biološkim materijalom, te opreme potrebne za rad laboratorija Banke gena financirana je s 860 tisuća kuna također iz Programa ruralnog razvoja, podmjere 10.2 ‘Potpora za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi’.

Banka gena je mjesto na kojem se čuvaju geni naših izvornih i zaštićenih pasmina životinja. Naša je dužnost i odgovornost čuvati te pasmine od izumiranja i pratiti strukturne promjene u populacijama tih pasmina. Važnost koraka koje danas poduzimamo u zaštiti bioraznolikosti i našeg identiteta u svim pogledima, cijenit će generacije koje dolaze“, istaknuo je Tolušić.

Povezani članci

Posljednje objavljeno