27 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Domaći proizvodi od sada na samouslužnom aparatu ispred Županije

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Agro-klaster Vukovarsko-srijemske županije iznova ugodno iznenađuje.

Najnovija inovacija iz njihove radinosti ponuda je domaćih proizvoda u samouslužnom aparatu postavljenom na ulazu u zgradu Vukovarsko-srijemske županije na adresi Glagoljaška 27.

Na dohvat ruke, 24 sata na raspolaganju proizvodi su nekoliko domaćih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a partneri Agroklastera građanima su ponudili orašaste plodove, voćne sokove, jaja iz slobodnog uzgoja, med, sireve, pekmeze i sve je stvoreno na području naše županije.

Ideja je dio europskog projekta kojeg su u Agroklasteru kandidirali i realizirali u suradnji s malim proizvođačima osluškujući želje građana.

„Cilj je bio domaćem stanovništvu olakšati pristup domaćim proizvodima, a našim OPG-ima, u skladu s ciljevima projekta teškog 750 000 kuna, omogućiti približavanje lokalnom tržištu. Samouslužni aparat jedan je od elemenata projekta povezati lokalne proizvođače s lokalnim tržištem kako bi ti proizvodi bili dostupniji nego do sada”, potvrdio je za naš portal Novosti.hr direktor županijskog Agro-klastera Zdenko Podolar.

Za lakše rukovanje, na aparatu su postavljene upute. Plaćanje je gotovinsko, ubacuje se novčanica ili kovanica i izlazi domaći proizvod u protuvrijednosti.

„Kupnja je relativno jednostavna, kao i na sličnim automatima. Ubaci se gotovinski iznos, pritisne broj željenog proizvoda, otvori se polica, izbaci željeni proizvod i povrat novca i cijeli posao time je završen”, pojašnjava Podolar proceduru.

Ovo je prvi takav automat u našoj županiji, a ako se pokaže da je uistinu građanima koristan i postoji interes, u Agroklasteru su na tragu razmišljanja slične automate postaviti na dodatnim lokacijama odnosno u drugim naseljima naše županije.

Kada je riječ o cijenama proizvoda, one su uvijek relativna stvar no, razumljivo, kvalitetan proizvod morat ćemo i malo više platiti. Na kraju krajeva tome bismo trebali i težiti kako bi proizvodi naših, pogotovo malih proizvođača postali realno i pozicionirani na tržištu, i u smislu cijene, a i u smislu onoga što oni nude. Primjerice, deset domaćih jaja u automatu ćete platiti 15 kuna, no s obzirom na cijene u dućanu, ovo i ne zvuči tako skupo, a domaće je.

„Ti proizvodi su možda malo skuplji, iako ne uvijek, nego u trgovačkim centrima, u kojima je najčešće riječ o industriji ili uvozu, a koji su onda jeftiniji za razliku od domaćeg, proizvedenog na našem OPG-u. Mislim da su cijene prihvatljive i da trebamo biti svjesni kako pomažemo naše male proizvođače, ali i sebe da taj naš ruralni prostor ima svoj smisao, a ljudi proizvode, rade i žive od svog rada”, zaključuje Zdenko Podolar.

Građani bi ga mogli odmila nazvati AgroMAT ili primjerice ZdravoMAT, što kao ideju pozdravlja i direktor Agroklastera na tragu simpatičnog razmišljanja o općeprihvaćenom nazivu, a opet u skladu s propisima i zadatostima europskih projekata.

Sukladno pozitivnim trendovima povećanja potražnje domaćih proizvoda, posebno u posljednje dvije godine, u Agroklasteru nastavljaju i dalje promociju domaćih proizvoda u sklopu kampanje Domaće je naše. Dio toga je i ovaj EU automat sa željom motivacije i pomoći lokalnom proizvođaču prodati domaći proizvod, a lokalnom stanovniku dati izbor, mjesto i dostupnost kupnje domaćeg proizvoda, a naposljetku na svom stolu poslužiti zdrave i kvalitetne proizvode.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno