12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Donacija kulture na čak 28 izloženih štafelaja za narod Ukrajine

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Čak 28 štafelaja s po dvije slike privukli su pozornost Vinkovčana na subotnjoj obično neobičnoj aukcijskoj izložbi u središtu Vinkovaca, a u kojoj, po svoj prilici, sudjeluje osamdesetak autora.

Kako mogu umjetnici mijenjati svijet i pri tome pomoći raseljenim građanima Ukrajine kao i onima koji su ostali u vrtlogu rata ove zemlje, dali su odgovor svojim likovnim djelima, naravno.

„Donacija kulture” model je koji po prvi puta u Hrvatskoj potpisuje Hrvatsko društvo likovnih umjetnika iz grada na Bosutu.

„Danas izložena djela do 28. travnja moći će se pogledati u gradskim ustanovama i institucijama, od gradske uprave, preko turističke zajednice, hostela Plus. Na svakom mjestu gdje vidite štafelaj s uplatnicom, tu ćemo biti i mi. Na temelju ugovora o suradnji s Hrvatskim crvenim križem svaka donacija izravno ide na njihov žiro-račun otvoren za ukrajinsku krizu. Ovo je najveća u nizu humanitarnih akcija koje organiziramo u posljednjih dvadesetak godina koliko postojimo”, rekao je u ime vinkovačkog HDLU-a Marko Lončar.

Umjetnički radovi prelaze granice županije, a po okončanju prve faze koncem travnja, nastavljaju pod sloganom „Završetak rata” pretendirajući na nadu za skorim krajem ratnih zbivanja. Tako će sve slike i djela koja ne budu prodana u prvom navratu biti izravno preko veleposlanstva i Udruge Ukrajinaca donirane za obnovu škola i institucija u ratom razrušenoj zemlji.


Početna cijena je 1000 kuna, potom slijedi licitacija, a sve upute su u prilogu predstavljenih radova s uplatnicom.

„Za neke će 1000 kuna biti premalo za određeno djelo za neke previše, no to je bit donacije. Kod manje slike kada netko donira 1000 kuna, to je ipak donacija, imate veću sliku za 1000 kuna, to je autorova donacija, a za svaku donaciju usmjerenu Crvenom križu, naš umjetnik poklanja jedno djelo”, poručuju vinkovački slikari i kipari ovim povodom.

Nisu svi radovi ukrajinske zbirke stali u prostor pješačke zone danas. Neki umjetnici sudjeluju s dva do tri djela, a najveće među njima dar je naše dugogodišnje sugrađanke Ukrajinke Žane Erdelji, ulja na platnu vrlo znakovitog naziva – Noin kovčeg, nastao intuitivno, prije početka rata.

„Odlučila sam se za ovo veće ulje s apstrakcijom nastalom prije rata. Noin kovčeg – Noina arka, taj brod na kojem bi se mogao spasiti dio čovječanstva i živih bića i eto vidite kako su se stvari izdešavale. Ovo je uistinu simbolična slika koja je postala realnost. Zato sam se i odlučila za nju jer mi je omiljena, paleta je specifična, a kada se udubimo, možemo vidjeti rakete, bombardiranje, ljude koji bježe i spašavanje, kroz apstrakciju bojom. Umjetnost i umjetnik na čudan način nekada idu ispred svog vremena”, iznenađena je i sama vinkovačka slikarica koja ovih dana očekuje dio obitelji iz Dnipra za kojeg je najavljena evakuacija.

Plakat je odradio njen sin Robert, student ADL-u, po mami Ukrajinac, spojivši u simboliku stradanja motiv kijevskog trga slobodi Maidan iz vremena Narančaste revolucije i Vukovarski vodotornj. Žanu je posebno dotakla podrška Vinkovčana i hrvatskog naroda u ovim teškim trenucima za ukrajinski narod i zemlju govoreći o tome vrlo emotivno i zahvalno.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno