32 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

DoRita Mom: Od prirodnih materijala do dojmljivih unikata

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U jeku globalne pandemije ona je odlučila pokrenuti vlastiti brend. Kako nam je rekla, to se dogodilo na najspontaniji mogući način i danas istinski uživa u onome što radi. 26-godišnja Doris Babić i njezin brend DoRita Mom donose nam pletene kreacije kojima nećete moći odoljeti, kreacije koje će prostorije u vašem domu učiniti još posebnijima.

Kada je njezina dvogodišnja kći Rita dobila personalizirani držač za dudu, Doris je njezin muž pitao: Zašto ti ne bi radila tako nešto? I iako joj se ideja svidjela, u početku se nećkala jer “to sad svi rade”. Međutim, počela je surfati bespućima Interneta kako bi naišla na ideje koje nisu toliko rasprostranjene, a među silnim sadržajem našle su se ručno pletene figurice, korpice za organizaciju, košare za igračke i slično. Lampica se upalila i Doris je već nakon nekoliko dana naručila materijal. Sljedećih mjesec dana pregledavala je video tutorijale na YouTube-u i svaku večer, nakon što stavi Ritu na spavanje, ista priča – sjedi, uči i pleti.

“Jako me fasciniralo što se sve može isplesti od debele špage i znala sam da moram pokušati. Izgleda unikatno i kada se pusti mašti na volju, iz toga svašta proizlazi. I eto, zahvaljujući mužu, na prvi pogled rodila se ljubav prema tome”, rekla nam je Doris Babić, Vinkovčanka koja trenutno s obitelji živi u Germeringu, mjestu pored Munchena.

DoRita Mom nudi korpice u setovima, bojama, veličinama i oblicima kako si netko  zamisli i zaželi. Doris plete po željama ili ono što je sama napravila i objavila, a od Nove godine počela je plesti i tepihe. Najveća korpica je promjera 17 cm i visine 10 cm, a one dolaze u setu od tri komada. Za izradu jednog seta treba joj dva do tri sata, ovisno o dimenzijama, a za tepih promjera 120 cm treba joj oko sedam dana.

“Najviše računa vodim da mi sve bude ravnomjerno, a Bogu hvala imam ruku da tijekom pletenja špagu ne stežem previše, tako da samo pazim da sve ide kako treba”, dodaje. Materijal s kojim najčešće radi je špaga od 100% pamuka, debljine 5mm, a plete i od recikliranog pamuka ili recikliranih pamučnih majica. Ističe kako joj materijal uglavnom pošalje mama iz Vinkovaca ili kad bude tu sama kupi zalihe, ali za neke narudžbe koristi materijal koji je naručila u Njemačkoj.

“Najviše uživam u procesu nastajanja i kada vidim gotov proizvod. Kad krenem plesti, to je vrijeme samo za mene – maksimalno opuštanje i „mozak na pašu“, pogotovo kada kupac sam odredi boje i veličine. Ništa u takvim trenutcima nije teško, ni što budem umorna i nenaspavana jer znam kolika je sreća kupca koji naruči nešto”, ističe Doris i napominje da su kupci izrazito zadovoljni. Najtraženiji je bio set tamno i svijetlo sivih korpica, a veliko je zanimanje i za tepihe. Trenutno su tri tepiha u izradi po narudžbi.


Govori kako joj nije bilo teško odlučiti se na pokretanje brenda jer je odmah sama sebi rekla da je to hobi. Ako bude išlo – super, ako ne – zna da je probala i da će se truditi da od toga ipak bude nešto. Doris je još uvijek u procesu uspinjanja, ali ističe da joj se ne žuri dokle god uživa u tome što radi. U sve što plete daje sebe, voli to raditi, a neprocjenjiv je osjećaj kada onaj konačni proizvod nosi tvoj potpis. Važno je i spomenuti, za sve one koji to možda već nisu i sami zaključili, kako je ime brenda nastalo spajanjem imena Doris, vlasnice brenda i Rita, njezine kćerkice.

Ideja je puno, no Doris zasad ostaje pri pletenju korpica za organiziranje i dekoraciju doma te pletenju tepiha koje je na samom početku.

“Trenutno muž i ja aktivno radimo na povratku u naše Vinkovce. U Njemačkoj je lijepo, ali nije to Lijepa naša i nisu to naši Vinkovci. Vjerujem da ću po povratku u Vinkovce ostvariti više ciljeva za ovo što radim, a dotad koristiti ovo vrijeme za planove i nove ideje, kao i poboljšanje starih”, poručuje Doris.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno