14 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Druga nedjelja u veljači: Danas se slavi Svjetski dan braka

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Danas Crkva slavi petu nedjelju kroz godinu, ujedno i blagdan blaženog Alojzija Stepinca, kao i Svjetski dan braka. Svjetski dan braka posvećen je bračnim parovima, muževima i ženama kao stupovima obitelji, koja je temelj i Crkve i društva. Ovime se želi proslaviti i iznova vrednovati sakramenat braka, naglasiti ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.

Zamisao o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani, SAD, 1981. godine, kada su bračni parovi potaknuli gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglasi Valentinovo danom „vjere u brak“. Obilježavanje je naišlo na veliki odaziv, a zamisao je predstavljena i nacionalnom vodstvu Bračnih susreta, koje ga je rado prihvatilo. Godine 1983. uveden je naziv „Svjetski dan braka“ (World Marriage Day) s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači.
Tadašnji papa Ivan Pavao II. podijelio je 1993. godine svoj apostolski blagoslov Svjetskom danu braka. Inicijativa se iz godine u godinu nastavlja širiti u sve više zemalja.


Kao misao vodilja Svjetskog dana braka odabrane su riječi “Ljubite jedni druge”. Ta Isusova zapovijed ljubavi zapisana je u 15. poglavlju Ivanova evanđelja (usp. Iv 15,12).

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno