U Zagrebu je nedavno potpisano deset ugovora za mini mljekare, ukupne vrijednosti ulaganja 49,3 milijuna kuna, dok vrijednost bespovratne potpore iznosi 18,7 milijuna kuna, osiguranih kroz operaciju 4.2.1. “Objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka”. Svrha provedenoga natječaja bila je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje, a korisnici su fizičke i pravne osobe i proizvođačke organizacije registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore u natječaju iznosio je 75 milijuna kuna. Vrijednost potpore po projektu iznosi od 15 tisuća do milijun eura, a intenzitet potpore je 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

“Ministarstvo poljoprivrede nastavlja pomagati i osnaživati sektor stočarstva. Uz rasterećenje plaćanja troškova za različite usluge koje smo nedavno uveli, osigurali smo i 60 milijuna kuna kroz tri godine za kupnju steonih junica mliječnih ili kombiniranih pasmina. Ovim ugovorima, u osam županija povećat će se kapaciteti za proizvodnju i preradu mlijeka, a ulaganja će pomoći razvoju lokalne sredine kroz otkup mlijeka, preradu u lokalne tradicijske proizvode te povećanje radnih mjesta. Ovo je još jedan poticaj hrvatskom stočarstvu i mljekarstvu”, poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Poduzetnik Pavo Barić iz Babine Grede odlučio je oživiti mini mljekaru “Družba” u rodnome selu i nakon privremenog prekida vratiti se proizvodnji polutvrdih i tvrdih sireva prema provjerenoj tradicionalnoj recepturi toga kraja, kojima će, planira, opskrbljivati ne samo domaće nego i tržište Austrije, Njemačke, Švicarske.

Družba se tako našla i među ovih deset potpisanih ugovora za financiranje projekata gradnje, opremanja ili obnove mini mljekara, kao jedina mljekara iz Slavonije, koja je ujedno dobila i najveću potporu, u iznosu od 7.412.500 kuna za opremanje objekta u svrhu funkcije prerade mlijeka.

“Našao sam poslovne partnere iz Hrvatske, zajednički idemo u taj projekt, što mi je ipak neka vrsta sigurnosti i jamstvo za opstanak proizvodnje. Ukupna vrijednost ulaganja je 42 milijuna kuna koje ćemo, uz dobivenu potporu, osigurati dijelom iz vlastitih i dijelom iz kreditnih sredstava” ističe Barić. Kaže da će objekt kompletno rekonstruirati i prilagoditi najvišim standardima Europske unije, te instalirati najsuvremeniju opremu. Dnevno će prerađivati minimalno 20.000 litara mlijeka i pretežno će se raditi tvrdi i polutvrdi sirevi, a u manjem dijelu i fermentirani proizvodi, i to originalni sirevi, kao što su Kladavčanka, Slavonac, Pini, Baća, Bakin slani i dimljeni sir, koji su zbog svoje vrhunske kvalitete, okusa i mirisa na izvorno domaće, bez konzervansa i kemijskih dodataka, postali prepoznatljiv brend na policama trgovačkih lanaca diljem Hrvatske.

Kada je riječ o sirovinskom području, Barić pojašnjava da će mlijeko nabavljati pretežno u Hrvatskoj, a planiraju i ulagati u stočarstvo, odnosno razvoj kooperantske proizvodnje. Naime, poticat će ljude na bavljenje mljekarstvom uz redovito plaćanje i stimulativne otkupne cijene, kako bi proizvođači u tome poslu pronašli svoj interes. Procjenjuju da će im mjesečno trebati od 600 tisuća do milijun litara mlijeka, jer zna se da je za kilogram sira potrebno i do 10 litara mlijeka.