Druženje kroz radionice s budućim majkama

0
1717

S početkom nove godine u Vinkovcima je osnovana Udruga za informiranje i podršku budućim majkama „Agape“.  Osim za vinkovačke trudnice dobro došle su i one iz cijele županije, a treba naglasiti kako je udruga Agape prva ovakvog tipa u Slavoniji.

Ujedno je ovo prva udruga koja će svoj rad posvetiti pripremi budućih majki na trudnoću, porod, a u konačnici i na majčinstvo. Udruga će svoj program temeljiti na zanimljivim stručno osmišljenim radionicama kroz čiji će tijek žene i buduće majke imati priliku dobiti odgovore na sva pitanja o trudnoći, porodu, dojenju kao i samom majčinstvu. Cilj ove udruge i programa je vraćanje ženama povjerenje u vlastito tijelo i njegove sposobnosti.

Radionice će voditi prvostupnica primaljstva Marijana Mate Ello, primalja Gordana Kucljak, te prvostupnica sestrinstva Marina Mađaroš koje iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo rada u struci, a edukacije su prošle na brojnim simpozijima u Hrvatskoj i inozemstvu. Radionice će biti održane jednom tjedno u malim grupama. Privremeno, dok se ne nađe stalan prostor radionice će biti održane u prostoru Šarenog boravka u Gundulićevoj ulici broj 22 u Vinkovcima. Ukoliko imate pitanja ili se želite priključiti i uključiti u radionice možete se javiti preko Facebook stranice ili na broj mobitela 098/16 55 103. Osim trudnica i njihovih partnera, dobro došle su i sve žene koje planiraju trudnoću, kao i žene koje su se suočile s teškoćama pri začeću ili nažalost nisu iznijele trudnoću do kraja. Ono što je bitno naglasiti je kako će udruga pružiti mogućnost individualnog pristupa svakoj osobi.

Trudnice vrlo često imaju bezbroj pitanja, posebno ako je riječ o prvoj trudnoći, a ponekad je u pitanju jednostavno i druženje s drugim budućim majkama i razgovoru o izazovima koji su pred njima, njihovim partnerima i obiteljima, ali i dijeljenju iskustava u prijašnjim trudnoćama ili dosadašnjem vremenu provedenom u „blaženom stanju“. Vrlo važno je što radionice vode iskusne sestre i primalja koje su ujedno i djelatnice na odjelu za ginekologiju OŽB Vinkovci jer to daje sigurnost trudnicama kako su u sigurnim rukama. Iz iskustva možemo reći kako je svaka trudnoća različita, ali u nastojanju da se sve završi u najboljem redu za sigurnost beba vrlo često smo znatiželjni i vrlo oprezni, te stoga stručna pomoć, a ponekada i samo razgovor može biti vrlo važna stvar na putu prema rodilištu.