26 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

Država pomaže pri kupnji hladnjaka i perilica za rublje

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
U oko 60% energetski ugroženih kućanstava bit će provedene mjere obnove vanjske ovojnice stambenog prostora, a u preostalih 40% kućanstava provedene jednostavne mjere poboljšanja energetske učinkovitosti.

Akcijski plan za energetsku učinkovitost, donesen nedavno na sjednici Vlade RH, predviđa, uz ostalo, mjere smanjenja energetskog siromaštva, budući da status ugroženih kupaca energije trenutačno ima oko 50.000 kućanstava. Pretpostavlja se da će na godišnjoj razini u programu sudjelovati 330 kućanstava na području cijele Hrvatske, prosječne površine 70 četvornih metara životnog prostora.

Između ostalog, takvim će se kućanstvima financirati zamjena starog hladnjaka generacije 1989. – 2000. godine efikasnim hladnjakom klase A+, i zamjena stare perilice rublja generacije 1970. – 1975. godine novom perilicom energetskog razreda A+++. Hladnjak će biti zamijenjen u 40% energetski siromašnih kućanstava, a u još 40% perilica rublja. Ova će mjera na snazi biti kontinuirano do kraja 2026. godine.

U oko 60% energetski ugroženih kućanstava, nadalje, provedene će biti mjere obnove vanjske ovojnice stambenog prostora, a u preostalih 40% kućanstava provedene pak jednostavne mjere poboljšanja energetske učinkovitosti – zamjena pet žarulja LED rasvjetom, ugradnja štednog perlatora na slavinu koja se koristi samo u sanitarne svrhe i na slavinu za pranje posuđa, ugradnja štedne tuš slušalice, ugradnja brtvi na prozore i vrata. Od ostalih se mjera predviđa unapređenje ili zamjena sustava grijanja – prelazak s grijanja na struju i lož ulje na isplativije i čišće energente.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno