11 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Dukatov veliki projekt pošumljavanja obnavlja olujnim nevremenom opustošenu spačvansku šumu

Više od autora

- vl promo-

NAJVEĆI PROJEKT POŠUMLJAVANJA U HRVATSKOJ DOLAZI U SLAVONIJU

U najnoviju akciju projekta „VOLIM ŠUME!“ Dukat prvi puta uključuje i lokalno stanovništvo

Vinkovci, 26. veljače, 2024. – Dukat nastavlja s provedbom projekta „VOLIM ŠUME!“, najvećeg samostalnog projekta pošumljavanja u Hrvatskoj.
Rezultat treće uzastopne sezone bit će rekordnih 26 tisuća posađenih sadnica, i to na području spačvanskog bazena opustošenog olujom u srpnju prošle godine.
Uz djelatnike Hrvatskih šuma i Dukatove zaposlenike koji zajedno pošumljavaju već treću godinu u nizu, Dukat u ovogodišnju akciju uključuje i stanovništvo Vinkovaca te okolnih mjesta koja okružuju spačvansku šumu.
Pošumljavanje će se održati 5. ožujka od 11:30 sati na području spačvanskog bazena, a zainteresirani građani volonteri mogu se prijaviti na mrežnoj stranici projekta „VOLIM ŠUME!“. Dukat će za svakog prijavljenog sudionika osigurati rukavice, potreban alat za sadnju, toplu majicu i paket Dukatovih proizvoda. Broj sudionika je ograničen.
Projekt “VOLIM ŠUME!” Dukat provodi u suradnji s Hrvatskim šumama. Sastavni dio projekta je likovni natječaj koji Dukat raspisuje za učenike nižih razreda i predškolce. Broj crteža šuma pristiglih u natječaju definira opseg pošumljavanja – i to na način da se za svaki pristigli crtež Dukat obvezuje posaditi po jednu sadnicu. U najnovijem natječaju sudjelovalo je 52 posto svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj i 40 posto svih vrtića. S obzirom na to da školarci i predškolci na ovaj način uče i o važnosti očuvanja šuma, ovaj projekt, uz ekološku, posjeduje edukativnu dimenziju.
Zahvaljujući rekordnom broju pristiglih radova na najnoviji natječaj, njih čak 13 tisuća, ali i nastavno na odluku da se ove godine pošumljava područje opustošeno prošlogodišnjim olujnim nevremenom, u najnovijem je izdanju Dukat odlučio „podići zeleni ulog“. Tako će za svaki pristigli rad Dukat posaditi po dvije sadnice.
Zaključno s krajem 2024. godine i završetkom treće uzastopne godine u kojoj Dukat provodi akcije pošumljavanja, površine obnovljene u sklopu projekta prostirat će se na ukupno 12 hektara na području Gorskog kotara, Ravne gore i spačvanskog bazena. Podatak kako se radi o ukupno 47 tisuća novih sadnica od 2021. godine potvrđuje status projekta „VOLIM ŠUME!“ kao najvećeg samostalnog projekta pošumljavanja u Hrvatskoj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno