-3.2 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Dva blagdana u vinkovačkom Radićevom bloku

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U vinkovačkom II. Mjesnom odboru “Stjepan Radić”, možda i poznatijem kao Radićev blok, i ove je godine posebno svečano bilo na proslavi dva blagdana, onog crkvenog i onog svjetovnog, a koji se slave na isti dan, 5. srpnja. Tako se danas slavi crkveni god župe Sv. Ćirila i Metoda, blagdan nebeskih zaštitnika župe i Dan Mjesnog odbora. Svečani program počeo je odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu kod spomen ploče ispred crkve Sv. Ćirila i Metoda. Vijenci su položeni i upaljene svijeće za deset hrvatskih vitezova: Ivu Bajića, Dragu Bartu-Lovića, Vladimira Čordašića, Radovana Ivkova, Zlatka Kordića, Željka Kuprešakovića, Dalibora Lagatora, Martina Martića, Božu Tadića i Zorana Zelića. 

Nakon molitve za hrvatske branitelje služena je i svečana misa u zajedništvu svećenika vinkovačkog dekanata, uz dekana vinkovačkog dekanata Stjepana Krekmana i domaćeg župnika Anđelka Cindorija. Misu je predvodio vladika Nikola Kekić, biskup Križevačke eparhije za vjernike bizantsko-slavenskog obreda, a čija je osobna želja bila na blagdan sv. Ćirila i Metoda doći u Vinkovce i služiti misu u župi čiji su nebeski zaštitnici ova dva sveca.

Dan Mjesnog odbora bio je prigoda za svečanu sjednicu Vijeća i domjenak, koji su održani u dvorani Župnog ureda. Predsjednik Vijeća Stipe Matej Babić istaknuo je kako u ovom mjesnom odboru, nadomak središtu grada, živi oko 5 tisuća stanovnika. Komunalna infrastruktura i uređenost Radićevog bloka na zadovoljavajućoj su razini, ali prostora za pomak još uvijek ima. Najveći problem ovog Mjesnog odbora i dalje je svakako gust promet koji prolazi Ulicom Ruđera Boškovića, a rješenje je u izgradnji vinkovačke Istočne obilaznice, koja će rastereti promet u ovoj ulici, a ponajprije će odahnuti roditelji školske djece koja se kreću jednom od najprometnijih ulica u Vinkovcima.

Svečanoj proslavi crkvenog goda župe Sv. Ćirila i Metoda i Dana MO “Stjepan Radić”, uz stanovnike Radićevog bloka sudjelovali su i gosti, među kojima i zamjenica gradonačelnika Vinkovaca dr. Kata Krešić i predsjednik Skupštine Vukovarsko-srijemske županije Dražen Milinković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno