22 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Dva kilometra biciklističko-pješačke staze u Kolodvorskoj najava radne jeseni u Andrijaševcima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Već 10. godinu Općina Andrijaševci osigurava svojim školarcima radne materijale, uključujući bilježnice, radne bilježnice i sav popratni materijal koji je potreban uz besplatne udžbenike koje osigurava Vlada RH, potvrdio je načelnik Ante Rajković.

ARHIVA

“Uključili smo se kako bismo pomogli roditeljima za što lakši početak nove školske godine. Vrijednost je oko 25.000,00 eura. Nastojimo pomoći kako bi što lakše ušli u novu školsku godinu sa svojim osnovnoškolcima”, ističe siguran kako im je to značajna podrška te najavljuje i nastavak svih subvencija za djecu kojima potpomažu odrastanje, školovanje i ostanak u njihovom kraju. Roditelji nemaju nikakvu obvezu odlaska u knjižare jer djecu dočeka paket nakladnika prema programu kojeg dostavlja škola.

ARHIVA/Općina Andrijaševci

“Uključujući i bilježnice s prepoznatljivim motivima kako specifičnih dijelova Hrvatske, jednako i posebnosti naše općine kako bi djeca i kroz taj vid učila o Hrvatskoj i našem mjestu”, naglasio je Rajković.

O zdravom razvoju mladih kao i općenito o kvaliteti života u cijeloj općini brinu kandidirajući uspješno brojne projekte. Jedan od njih je i najnoviji odobren od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, rezultat Javnog poziva za smanjenje negativnog utjecaja na klimatske promjene čiji smo svjedoci sve češće.

“I prije nepunih mjesec dana doživjeli smo jako olujno nevrijeme. Nastojanja su utjecati na klimatske promjene i jedan od natječaja bio je baš ovaj na kojem je prošla naša Općina ostvarivši subvenciju nešto manju od 280.000,00 eura dok je ukupna investicija vrijedna 345.000,00 eura”, kaže Rajković.

“Kroz ta sredstva, izgradit ćemo 2 kilometra biciklističko-pješačkih staza u Kolodvorskoj ulici naselja Andrijaševci i zasaditi nešto više od 1100 sadnica na području općine kako bismo smanjili negativan utjecaj na klimatske promjene, ozelenili naše mjesto i dodatno doprinijeli smanjenju CO2”, pojašnjava načelnik Općine.

Danas se sve više građana ponovno vraća najzdravijem prijevoznom sredstvu, ponajprije djeca i mladi, što je pozitivan signal, no ključan je parametar sigurnost u prometu.

“Općina Andrijaševci, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bila je preteča u takvom vidu infrastrukture. Prvi smo napravili biciklističku stazu prvenstveno iz sigurnosnih razloga prema Vinkovcima. Dobili smo informaciju da su Hrvatske ceste ugovorile izvođača radova na kružnom toku obilaznice kod Pevexa i vjerujemo da će i Vinkovci iznaći dodatna sredstva i spojiti, kako je bilo razgovora, ovaj preostali dio biciklističke staze prema Rokovcima da bismo povećali sigurnost svih onih koji ju koriste. Oni su brojni i svaki spašeni ljudski život nemjerljiv je s bilo kakvom investicijom”, naglašava.

S obzirom na malu kilometarsku udaljenost, osim rekreativaca stazom se koriste srednjoškolci i mještani, koji za toplijeg vremena biciklom dolaze u grad. Čeka se ugovor, a prema iskustvu, načelnik se nada da bi do godinu i pol dana bio rok provedbe investicije. Biciklistička staza bit će ugovorena odmah dok će sadnice pričekati na optimalne vremenske uvjete koji podrazumijevaju jesen odnosno proljeće ovisno o preporuci struke, jer ljeto zbog manjka padalina nije pogodno. Poznato je da će saditi antialergena stabla i autohtone vrste što su bili i uvjeti natječaja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno