12 C
Vinkovci
Petak, 14. lipnja 2024.

Edukacija učitelja u Finskoj

Više od autora

- vl promo-

U sklopu projekta “SLIKA – Sva lica knjiga” tri djelatnice OŠ Zrinskih iz Nuštra i jedna iz Gimnazije M. A. Reljkovića iz Vinkovaca tjedan su dana boravile u Finskoj na edukaciji “Tablets in education – update your pedagogical approach”.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz Europskog socijalnog fonda po pozivu “Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja”, dok je edukaciju, na kojoj je sudjelovalo još 30 učitelja iz zemalja Europe, organizirala austrijska organizacija Atempo iz Graza, a realizirala finska organizacija FAIDD iz Helsinkija.

Kroz 6 dana edukacije, polaznicima je dočaran finski školski sustav, njihove reforme u području školstva te beneficije korištenja digitalne tehnologije u razredu. Ključna riječ finskog obrazovanja je povjerenje, krug koji počinje od političara preko ravnatelja i učitelja pa sve do roditelja i samih učenika. Finci vjeruju da svaki učenik napreduje svojim tempom i sukladno njemu učenika se potiče na aktivnost i savladavanje gradiva, bez standardiziranih testova ili čestog ocjenjivanja.


Uz povjerenje ide i novac koji Finska ulaže u školstvo, dok je školovanje za svakog učenika besplatno.

Boravak u Finskoj okrunio je posjet znanstvenom centru Heureka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno