23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

EKG će biti obvezan, a pravobraniteljica traži besplatne preglede za djecu sportaše

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Posljednjih godina svjedoci smo sve češćim tragedijama na sportskim terenima koje bi se mogle većinom izbjeći stupi li na snagu dogoočekivani Pravilnik o zdravstvenim pregledima sportaša na koji Hrvatska čeka 15 godina.

Većina djece koja se odluči baviti nekim sportom prolazi zdravstvene preglede koji nisu ni ujednačeni, ni podložni kontroli.

ILUSTRACIJA

Uglavnom se svode na vaganje, provjeru visine i težine, a tek eventualno vađenje krvi ili EKG. Novi Pravilnik kojeg je Ministarstvo uputilo u javnu raspravu prvi put jasno definira obvezne pretrage prema kategorizaciji sportova.

EKG će biti ključni dio pregleda i očitavat će se prema međunarodnim pravilima i smjernicama te tako utvrditi postoji li neka anomalija kako bi se na vrijeme reagiralo i spriječilo iznenadne smrti na sportskim terenima.

U minimalni opseg pregleda ulazit će i kompletna krvna slika, spirometrija, ergometrija za veterane, mjerenje krvnog tlaka i klinički pregled, a po potrebi sportaš će ići na prošireni pregled i dijagnostičku obradu. Dodatni pregledi bit će obvezni u slučaju preboljenja mononukleoze ili korone. Obavljat će ih isključivo specijalisti medicine rada i sporta, a pravobraniteljica za djecu traži od države osigurati djeci sportašima besplatne zdravstvene preglede u sklopu obveznog zdravstvenog osiguranja jer se jedinice lokalne samouprave znatno razlikuju u svojoj ekonomskoj snazi. Smatra treba osigurati da ordinacije, u kojima će se obavljati preventivni zdravstveni pregledi, djeci budu ravnomjerno teritorijalno dostupne te da informacija o mreži ustanova bude javno dostupna.

Za sportaše koji se bave sportovima visokog intenziteta, kakvi su biciklizam, gimnastika, dizanje utega i borilački sportovi, predlaže češće zdravstvene preglede, a ne samo jednom godišnje, kako predlaže novi Pravilnik.

ILUSTRACIJA

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno