Nakon 23 godine rada u vinkovačkoj Knjižnici i tri uzastopna mandata na mjestu ravnateljice u mirovinu odlazi predana knjižničarka Emilija Pezer.

Emilija Pezer u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci počela je raditi 1. ožujka 1995. godine. Kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti do tada je predavala u srednjoj školi, a u Knjižnicu dolazi stjecajem okolnosti budući da je i diplomirani knjižničar – bibliotekar.

• Kada i kako dolazite u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci?
Znamo da su se u Republici Hrvatskoj usustavile županije i u svakoj županiji je imenovana središnja narodna županijska matična knjižnica za obavljanje matične djelatnosti za narodne i školske knjižnice toga područja. Tada je vinkovačka Knjižnica imenovana središnjom županijskom matičnom knjižnicom uz uvjet da pronađe i zaposli, ako je moguće, iskusnog bibliotekara – tada je to bio službeni naziv za sadašnje dipl. knjiž. Tadašnji gradonačelnik, gospodin Dražen Švagelj, dr. med. i ravnatelj Knjižnice, gospodin Grgo Krajina, prof. pozvali su me i pitali jesam li ja zaista bibliotekar, jer su čuli, i imam li za to zvanje papir. Papir sam imala, a i iskustva u bibliotekarstvu i poslovima matičnosti. Odmah sam prihvatila posao i počela raditi. Knjižničarstvo je za mene bilo izazov u svim segmentima poslovanja i zavoljela sam taj posao.

• Što biste izdvojili kada je riječ o radu i razvoju vinkovačke Knjižnice?
Kako je vinkovačka Knjižnica županijska Matična knjižnica potičemo rad u svim knjižnicama i razvijamo mrežu narodnih i školskih knjižnica, a tu je i Bibliobus. Potičemo čitanje od najranije dobi, razvijamo STEM područja obrazovanja – radionice programiranja na Micro:bit mikroračunalima, a od ove jeseni krenula je nova usluga povezivanja zavičajne baštine i moderne tehnologije. Uz pomoć VR tehnologije (virtualna stvarnost), u suradnji s učiteljima i prateći program obrazovanja, kroz virtualnu učionicu djeca – a sve više i odrasli stariji korisnici, na zabavan i edukativan način se u Bibliobusu upoznaju sa znamenitostima našega zavičaja.

• Kako danas gledate na svoj radni vijek u Knjižnici?
Moram priznati da se osobno osjećam ispunjeno. Raditi u knjižnici je privilegij, toliko znanja u knjigama i ljudima oko vas, izgrađuje vas, obogaćuje, sami shvaćate svoje vrline i mane… Sretna sam što mi se pružila prilika raditi u vinkovačkoj Knjižnici. Zajedno s radnim kolegicama i kolegama trudili smo se i radili najbolje što smo znali i umjeli prema našim mogućnostima i u postojećim uvjetima. Razvijali smo struku – postigli zavidne rezultate u knjižničarskoj zajednici koje su kroz knjižnične usluge koje nudimo prepoznali i naši korisnici, surađivali s mnogima u našem Gradu, Županiji, cijeloj Hrvatskoj i šire. Zahvaljujem svima!

• Što želite Vašoj i našoj Knjižnici u budućnosti?
Prva i najveća želja je Nova knjižnica! Prostora nam treba, prostora za korisnike – za igraonice, radionice, za edukaciju, za tribine, razgovore, provođenje slobodnog vremena, prostora za nove knjige, prostora za nove medije, druženje korisnika svih dobnih skupina… Svrha ove djelatnosti je sudjelovati u društvenom, kulturnom, rekreativnom i obrazovnom procesu izgrađivanja zajednice spremne za kritičko promišljanje, kvalitetan pristup informacijama i stvaranju kompetentnih građana spremnih za budućnost. Navike se teško mijenjaju, ali knjižnični djelatnici prate zahtjeve postavljene pred njih i njihove korisnike.