28 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Vinkovačka Etno-udruga Vrijedne ruke: Ustrajne čuvarice baštine

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Etno-udruga “Vrijedne ruke” je osnovana u veljači 2011. godine s ciljem očuvanja ručnih radova koji su značajan dio identiteta našeg zavičaja kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti. Danas su poznate čuvarice i promotorice tradicijske baštine.

“Vrijedne ruke” svoje su putovanje započele sa sedam članica – osnivača, a već nekoliko godina stalan broj se kreće oko tridesetak članica. “Njegujemo ljubav prema ručnim radovima na mnogo načina. Istražujemo zaboravljene i poznate ručne radove posjećujući muzejske i privatne zbirke nošnji, etno-kuće i festivale ručnih radova. Stečena znanja utvrđujemo i širimo kroz radionice surađujući s KUD-ovima i posudionicom narodnih nošnji iz Zagreba, te udrugama u inozemstvu”, ističe predsjednica Željka Renić.

Svake godine posebnu pozornost poklone jednoj vrsti ručnog rada o kojemu se objavi i deplijan koji prikazuje originalne nošnje kao inspiraciju, proces nastanka ručnog rada, te uratke i etno modele kao konačni proizvod. Do sada su izdani deplijani “Priplet”, “Zlatovez”, “Vuna – inspiracija kroz stoljeća”, “Šlinga i toledo – od miraza do mode”, “Šokačka sunčana čipka – motivi” te “Vez i svilovez”, a u pripremi je “Heklanje”.

Deseti rođendan lani su proslavile izložbom u Gradskom muzeju Vinkovci, a izložbe čine i dio njihovih brojnih gostovanja kao i etno revije koje uvijek privlače veliku pozornost.


“Članice izrađuju odjeću ukrašenu ručnim radom i nose je na etno-revijama i u svakodnevnom životu. Tako zrcale vještine iz prošlosti u sadašnjem vremenu i ukazuju mladima na neprolaznost ljepote ručnog rada”, ističe Željka Renić.

U svom radu udruga ima stalnu potporu Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije te općina Stari Jankovci, Tovarnik i Cerna. Odlična je i suradnja s likovnim umjetnicima, koji im se pridružuju i na gostovanjima. Do sada gostovali su u Dubrovniku, Biogradu, Zadru, Otočcu, Zagrebu, Osijeku, Vukovaru, Pleternici, Županji, Orašju, Travniku, Novom Travniku, Tesliću, Žepču, Mostaru, Beogradu, Baču, Padovi, Celju, Šentjuru i nedavno u Beču. U Vinkovcima redovno sudjeluju na Rimskim danima i u povorci Vinkovačkih jeseni. Kako uvijek prave iskorake u nove sredine, stalni su sudionik i Yarn Craft festivala u Zagrebu.

“Pozivamo sve da nam se pridruže na našim radionicama svake srijede u 17 sati”, pozivaju zaključno iz “Vrijednih ruku”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno