15 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Fajferica gastro show

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Drenovcima će u petak biti održana manifestacija “Fajferica gastro show”, kojom se želi promovirati priča o našoj autohtonoj pasmini, o crnoj slavonskoj svinji, odnosno fajferici. Ta je pasmina svinja sve popularnija, s jedne strane zahvaljujući medijima, a opet s druge strane zahvaljujući neospornoj kakvoći mesa i potencijalu koji može ostvariti za mala poljoprivredna gospodarstva, ali i za turizam pa i gospodarstvo u cjelini. Svemu tome doprinosi i projekt LENA, kojega provodi Vukovarsko-srijemska županija a kojim će Europsku uniju upoznati s fajfericom, jer njezini proizvodi, pored okusa i čula, prepoznatljive su kvalitete, ali i dodane vrijednosti, koju nije uvijek moguće platiti novcem.

Na Gastro showu će biti organizirano predstavljanje crnih užitaka, pa će se pored crnih slavonskih svinja uživati u crnom vinu, crnim pivima, crnoj čokoladi i slasticama sa crnim makom, a bit će prilike poigrati se i s hrvatskim ovčarom, neizostavnim crnim psom svakoga svinjogojca. Upoznat će se s kandžijašima te provozati se u svečanim seljačkim kolima s vranim lipicancima.

Drenovački Fajferica gastro show predstavljen je danas na medijskoj konferenciji u Vukovaru, kojom prilikom je najavljeno da će, uz kušanje nekoliko jela od autohtone crne slavonske svinje, biti organizirana i demonstracija i pripremanje hrane, te radionice, edukativni, zabavni i sportski programi.

“Ovom manifestacijom želimo skinuti mit o štetnosti svinjskoga mesa na ljudsko zdravlje, jer se svinja uzgaja na prirodan način, bez GMO-a i antibiotika što ipak znači kako crna svinja u sebi prenosi pozitivna svojstva. Zbog toga nastojimo na prihvatljiv i primamljiv način promovirati meso slavonske svinje i izvan granica naše županije. Spomenuo bih i dobru suradnju sa znanstvenicima i profesorima sveučilišta u Osijeku, koji će se također uključiti u stručno-znanstveni skup, te će govoriti o kakvoći i vrijednostima mesa crne slavonske svinje, ali i o začinima koji se koriste u proizvodnji, pokazati laboratorijske analize te iskustva znanstvenika u području nutricionizma i medicine”, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu naše županije Andrija Matić.

Župan Božo Galić rekao je kako se u cijelosti bore za napredak poljoprivredne proizvodnje u našoj županiji kao i za skraćivanje lanca opskrbe, kako bi proizvodi mogli biti na izravan način dostupni kupcima. Naveo je kako su nastojanja da se projekti financiraju putem EU fondova te istaknuo kako je cilj kvalitetan proizvod, a ne industrijska proizvodnja, te da upravo za to i imamo sve uvjete.

Voditelj projekta LENA Ivan Domac, predstavio je projekt vrijedan gotovo 2,45 milijuna eura, od čega EU sufinancira 85% – 2,1 milijuna eura, dok je proračun Vukovarsko-srijemske županije 151.304,50 eura. U projektu sudjeluje 13 partnera iz 7 podunavskih zemalja. Kako je istaknuo svaki od partnera je u projektu imao svoje pilot područje, a pilot područje naše Županije je bilo posvećeno promociji crne slavonske svinje. Naveo je kako su neke od glavnih aktivnosti bile i besplatne edukacije za uzgajivače crne slavonske svinje te su održane u 4 grupe na 4 različite lokacije, u Svinjarevcima, Drenovcima, Otoku i Babinoj Gredi, a kako bi što više uzgajivača moglo sudjelovati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno