20 C
Vinkovci
Petak, 31. ožujka 2023.

Filmovi iz Cannesa u hrvatskoj distribuciji kompanije Discovery

Više od autora

- vl promo-

f_cannes u hr_cafe-society_ST1
Cafe Society: film koji će otvoriti ovogodišnji Cannes

Najveći i najbolji filmski festival na svijetu, onaj u Cannesu, ove godine se održava od 11. do 22. svibnja, kada će se 21 film boriti za Zlatnu palmu, najvažniju filmsku nagradu na svijetu. Velik dio filmova iz Cannesa biti će prikazan u Hrvatskoj zahvaljujući kompaniji Discovery koja već godinama najbolje filmove s brojnih svjetskih filmskih festivala prikazuje u Hrvatskoj.

Niz tih filmova započinje s komedijom CAFE SOCIETY, novim uratkom Woodyja Allena, koji otvara ovogodišnji festival u Cannesu, sa Steveom Carellom, Jesseom Eisenbergom, Kristen Stewart i Blake Lively u glavnim ulogama. Radnja filma vrti se oko Bobbyja (Eisenberg), mladića koji tridesetih godina prošlog stoljeća dolazi u Hollywood nadajući se poslu u filmskoj industriji, ali i koji se ubrzo zaljubljuje i biva opčinjen životom u filmskom svijetu.

Nepoznata djevojka (La fille inconnue)
Nepoznata djevojka (La fille inconnue)

I ove godine u Cannesu se mnogi pitaju hoće li po prvi puta netko osvojiti treću Zlatnu palmu. Jedini ovogodišnji kandidati za taj filmski poduhvat su belgijska braća Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne koji se ove godine nalaze u konkurenciji s filmom NEPOZNATA DJEVOJKA (La fille inconnue). Svojoj drugoj Zlatnoj palmi nada se rumunjski redatelj Cristian Mungiu s filmom OBITELJSKA FOTOGRAFIJA (Bacalaureat). Mungiu je 2007. godine pobijedio u Cannesu filmom ‘4 mjeseca, 3 tjedna, 2 dana’ dok je 2012. godine za film ‘Iza brda’ osvojio nagradu za najbolji scenarij i najbolju žensku ulogu. Po drugu Zlatnu palmu dolazi i britanski redatelj Ken Loach s filmom JA, DANIEL BLAKE (I, Daniel Blake). Loach je miljenik Cannesa, gotovo svaki njegov film premijerno se prikazuje na ovom festivalu, a prvu Zlatnu palmu osvojio je 2006. godine filmom ‘Vjetar koji je povijao ječam’.

Najveća mlada redateljska senzacija, 27-godišnji Kanađanin francuskog podrijetla Xavier Dolan, također je miljenik Cannesa. Nakon što je prije dvije godine osvojio nagradu žirija za film ‘Mama’, ove se godine nada Zlatnoj palmi za film TO JE SAMO KRAJ SVIJETA (It’s Only The End Of The World), sa Marion Cotillard i Leom Seydoux u glavnim ulogama.

Sluškinje (The Handmaiden)
Sluškinje (The Handmaiden)

Najveći južnokorejski redatelj, Park Chan-wook, inače autor klasika ‘Oldboy’, u Cannes stiže s novim filmom SLUŠKINJE (The Handmaiden). Redatelj je inače za ‘Oldboya’ davne 2003. osvojio cannesku Veliku nagradu žirija a mnogi smatraju da je već tada zaslužio Zlatnu palmu.

Zanimljivo, ali španjolski genijalac Pedro Almodovar nikada nije osvojio Zlatnu palmu. Bio je najboji redatelj, najbolji scenarist, a ove godine pokušati će osvojiti najvažniju nagradu filmom JULIETA u kojem se opet vratio svojoj omiljenoj temi, a to su žene i njihovi odnosi. Dvije nagrade žirija u Cannesu je do sada osvojio i francuski redatelj Bruno Dumont koji u Cannes dolazi s novim filmom TIHI ZALJEV (Slack Bay) u kojem glavnu ulogu igra Juliette Bincohe.

f_cannes u hr_captain-fantastic_ST4
Captain Fantastic

Listu filmova u distribuciji kompanije Discovery završavamo s američkim filmom CAPTAIN FANTASTIC s Viggom Mortensenom u glavnoj ulozi. Film nije u konkurenciji za Zlatnu palmu već će se prikazati u sekciji ‘Izvjestan pogled’. Radi se o iznimno inteligentnoj priči o samohranom ocu šestero djece koji ih odgaja i obrazuje živeći u šumi, a cijela obitelj suočiti će se s modernim svijetom kada otputuju na pogreb svoje majke.

Većina navedenih filmova imati će premijeru na filmskom festivalu u Vukovaru, nakon čega slijedi distribucija u hrvatskim kinima.

f_discovery_cannes-u-hr

Sijedi lista filmova koji će se prikazati u Cannesu u distribuciji Discoveryja, s njihovim originalnim naslovima:


CAFÉ SOCIETY, Woody Allen (otvara festival)

LA FILLE INCONNUE, Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne

JUSTE LA FIN DU MONDE, Xavier Dolan

MA LOUTE,  Bruno Dumont

I, DANIEL BLAKE,  Ken Loach

BACALAUREAT, Cristian Mungiu

JULIETA, Pedro Almodovar

THE HANDMAIDEN, Park Chan-wook

CAPTAIN FANTASTIC, Matt Ross (sekcija Un Certain Regard)

TRAILER Cafe Society

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno