18 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Gastro okusima, kvizom, glazbom i igrama srednjoškolci obilježili Europski dan jezika

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ovogodišnje predstavljanje Europskog dana jezika usmjereno je najmanjim zemljama među kojima su Hrvatska, Slovenija, Cipar, Malta, Belgija, Monaco, Island i druge koje su posebnu pozornost privukle gastro ponudom zemlje koju su predstavljali. Sudjelovalo je devet srednjih škola, a učenici su na svakom štandu prikazali posebnosti pojedine zemlje, kulture i običaja, jezika.

“Naši učenici vole strane jezike, uče ih i uspješno savladavaju. Na prvom su mjestu engleski i njemački, talijanski, a u vinkovačkoj se gimnaziji prvi puta ove godine počinje učiti i španjolski. Jako je to važno, pogotovo za nas koji dolazimo iz malih zemalja, jer moramo biti konkurentni na tržištu rada pa je znanje jezika od iznimne važnosti”, potvrdila je jedna od organizatorica današnjeg Dana europskih jezika profesorica Njemačkog jezika i povijesti u vinkovačkoj Ekonomskoj i trgovačkoj školi Sanja Cikač.

Najzastupljeniji su dakako engleski i njemački jezik, no bogatstvo se upravo krije u postojanju drugih jezika sukladno temi „Male zemlje s velikim srcem.” S obzirom na sjajne rezutate ovogodišnje državne mature kada je riječ o stranim jezicima vinkovački srednjoškolci itekako su svjesni važnosti komunikacije i sporazumijevanja na stranom jeziku. Posebno lijepo reagiraju na izvanučionični dio nastave, želeći na drugačiji, opipljiviji način pokazati ono što su u školskim klupama usvojili. Danas se tako na njihovim štandovima razgovaralo različitim jezicima, pjevalo, sudjelovalo u kvizovima, osvajalo nagrade, zatražilo piće ili slasticu autentičnu za zemlju koju su predstavili. Tako smo vafle kušali na belgijskom štandu, toblerone i mlijeko na švicarskom, pastizzi i canolle na malteškom, a usput se moglo ponijeti kući i recept za pripravu slastice.

„To su radili sve naši pekari. Više je vrsta malteških jela, a službeni jezici kojim ćemo na Malti govoriti jesu malteški i engleski,” spremno je predstavila svoju zemlju danas Lorena Šibalić iz Poljoprivredno šumarske škole u Vinkovcima.

Multikulturalnost s naramkom stečenih znanja odisala je središtem grada na što je posebno ponosan bio i gradonačelnik Ivan Bosančić među čijim prioritetima je zasigurno i grad znanja.

„S obzirom na to da potičemo našu djecu na učenje i obrazovanje te dobivanje potrebnog znanja kroz naše srednje škole kako bi sutra spremno zakoračili u svijet rada, mislim da je jako dobro Europski dan jezika iskoristiti i potaknuti djecu i mlade na učenje stranih jezika. Važno ih je danas znati, mi smo dio Europske unije i tko god se želi baviti nekakvom gospodarskom djelatnosti mora surađivati s partnerima i građanima drugih zemalja. U tom smislu zahvaljujem profesorima i ravnateljima, svima koji na ovaj način potiču i daju priliku našim srednjoškolcima, sutra studentima, što bolje znati strane jezike sve s ciljem zdravijeg društva i naprednijeg grada,” istaknuo je.

Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš, stara je mudrost koja se u današnje vrijeme kada je svijet globalno selo iz dana u dan sve više potvrđuje. U tom smislu, Europski dan jezika u pješačkoj zoni Vinkovaca kreativno i maštovito obilježili su još jedanput uspješno vrlo zabavno, ali edukativno, učenici vinkovačkih i jedne vukovarske i iločke srednje škole.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno