Kontaktirajte nas

Aktualno

Gastro okusima, kvizom, glazbom i igrama srednjoškolci obilježili Europski dan jezika

Objavljeno

-

Ovogodišnje predstavljanje Europskog dana jezika usmjereno je najmanjim zemljama među kojima su Hrvatska, Slovenija, Cipar, Malta, Belgija, Monaco, Island i druge koje su posebnu pozornost privukle gastro ponudom zemlje koju su predstavljali. Sudjelovalo je devet srednjih škola, a učenici su na svakom štandu prikazali posebnosti pojedine zemlje, kulture i običaja, jezika.

“Naši učenici vole strane jezike, uče ih i uspješno savladavaju. Na prvom su mjestu engleski i njemački, talijanski, a u vinkovačkoj se gimnaziji prvi puta ove godine počinje učiti i španjolski. Jako je to važno, pogotovo za nas koji dolazimo iz malih zemalja, jer moramo biti konkurentni na tržištu rada pa je znanje jezika od iznimne važnosti”, potvrdila je jedna od organizatorica današnjeg Dana europskih jezika profesorica Njemačkog jezika i povijesti u vinkovačkoj Ekonomskoj i trgovačkoj školi Sanja Cikač.

Najzastupljeniji su dakako engleski i njemački jezik, no bogatstvo se upravo krije u postojanju drugih jezika sukladno temi „Male zemlje s velikim srcem.” S obzirom na sjajne rezutate ovogodišnje državne mature kada je riječ o stranim jezicima vinkovački srednjoškolci itekako su svjesni važnosti komunikacije i sporazumijevanja na stranom jeziku. Posebno lijepo reagiraju na izvanučionični dio nastave, želeći na drugačiji, opipljiviji način pokazati ono što su u školskim klupama usvojili. Danas se tako na njihovim štandovima razgovaralo različitim jezicima, pjevalo, sudjelovalo u kvizovima, osvajalo nagrade, zatražilo piće ili slasticu autentičnu za zemlju koju su predstavili. Tako smo vafle kušali na belgijskom štandu, toblerone i mlijeko na švicarskom, pastizzi i canolle na malteškom, a usput se moglo ponijeti kući i recept za pripravu slastice.

„To su radili sve naši pekari. Više je vrsta malteških jela, a službeni jezici kojim ćemo na Malti govoriti jesu malteški i engleski,” spremno je predstavila svoju zemlju danas Lorena Šibalić iz Poljoprivredno šumarske škole u Vinkovcima.

Multikulturalnost s naramkom stečenih znanja odisala je središtem grada na što je posebno ponosan bio i gradonačelnik Ivan Bosančić među čijim prioritetima je zasigurno i grad znanja.

„S obzirom na to da potičemo našu djecu na učenje i obrazovanje te dobivanje potrebnog znanja kroz naše srednje škole kako bi sutra spremno zakoračili u svijet rada, mislim da je jako dobro Europski dan jezika iskoristiti i potaknuti djecu i mlade na učenje stranih jezika. Važno ih je danas znati, mi smo dio Europske unije i tko god se želi baviti nekakvom gospodarskom djelatnosti mora surađivati s partnerima i građanima drugih zemalja. U tom smislu zahvaljujem profesorima i ravnateljima, svima koji na ovaj način potiču i daju priliku našim srednjoškolcima, sutra studentima, što bolje znati strane jezike sve s ciljem zdravijeg društva i naprednijeg grada,” istaknuo je.

Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš, stara je mudrost koja se u današnje vrijeme kada je svijet globalno selo iz dana u dan sve više potvrđuje. U tom smislu, Europski dan jezika u pješačkoj zoni Vinkovaca kreativno i maštovito obilježili su još jedanput uspješno vrlo zabavno, ali edukativno, učenici vinkovačkih i jedne vukovarske i iločke srednje škole.

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    54 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    88 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatologiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatologiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenata nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom za koji su prikupljena sredstva u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”.

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    147 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Najčitanije