Već od ranih poslijepodnevnih sati kreatori i izvođači programa svečanosti otvaranja 54. Vinkovačkih jeseni danas su u punom pogonu. Nakon čitače probe u hotelu Admiral, izašli su na glavnu pozornicu u središtu grada, na Trgu bana Josipa Šokčevića, “kod lampe”, gdje je su već održane dvije probe, a upravo je u tijeku ona generalna. Svečanost otvaranja 54. Vinkovačkih jeseni nosi naziv “Tri nam drage riječi – Slavonija, Srijem i Baranja”, a u programu sudjeluje niz profesionalnih i amaterskih glumaca te folkloraša i tamburaških sastava. Članovi kulturno-umjetničkih društava i tamburaških sastava, vokalni solisti i glumci hrvatskog glumišta dočarat će život i tradicijsku kulturu ovih krajeva. Među ostalima, sudjeluju: TS Dike, TS HKGD-a Dunav, TS Osijek 1862., MPS Lipa, Vladimir Andrić, Zorko Bagić, Zdravko Šinjori, Ivan Ćaćić, Matea Grabić Ćaćić, Matea Marušić, Martina Stjepanović, Krunoslav Dražić, TS “Berde band”, Hrvatski sokol.

Urednik je Branko Uvodić, redatelj Vladimir Koščević, producent Miro Mioč, a autorica scenarija i ove je godine Ana Cvenić, dugogodišnja suradnica Vinkovačkih jeseni.

“Uvijek tražim neki put na kojem ću povezati sve dijelove strukture scenarija. Ono što će biti prikazano ove godine već je spremno od 40. Jeseni, ali je stjecajem okolnosti odgađano sve do ovih 54. Jeseni. Išla sam putem osnutka, razvoja i označavanja Vinkovačkih jeseni i njihova značaja za ovaj kraj, a u konačnici tema svečanosti otvorenja je “Tri nam drage riječi” pri čemu mislim na Slavoniju, Srijem i Baranju”, istaknula je Ana Cvenić najavljujući ovogodišnju svečanost.

Svečanost otvaranja 54. Vinkovačkih jeseni sutra, 20. rujna, prenosit će Hrvatska televizija s početkom u 20,05 sati na prvom programu.