19 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

Gimnazijski zbor Dionizije viceprvak države u Varaždinu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Tko god je jednom bio zboraš, posebno član zbora „Dionizije” vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, zna koliko je zadovoljstvo dolaziti na probe i pjevati za svoju školu, grad i županiju ma gdje god bili.

Tu radost, nakon dvije pandemijske godine, osjetili su naši gimnazijalci ove godine, “tim Žuti”, kao jedina srednjoškolska ustanova koja je imala čast braniti boje Vukovarsko-srijemske županije na Državnom natjecanju zborova u Varaždinu početkom svibnja. Poznavajući profesionalni pristup, trud i ljubav prema ovom poslu dirigentice, profesorice Sandre Milovac koja iz godine u godinu okuplja mlade zboraše, ni ne čudi što su se kući vratili sa Srebrnom plaketom i uknjiženih 85 od maksimalnih 92,40 bodova, koliko je ostvario prvoplasirani zbor.

Privatni album

“Presretna sam i blagoslovljena muzicirati s tako divnom mladeži. Zahvaljujem domaćinima i prosudbenoj komisiji na lijepim i poticajnim riječima. Predivno je nakon nekoliko godina opet osjetiti atmosferu susreta i druženja uz glazbu. Jedni smo druge bodrili, nagrađivali pljeskom i na kraju zajednički zapjevali Viva la musica. Čestitam i ponosna sam na sve pjevače, a posebno na ove najupornije koji su izdržali do državne smotre, vratili radost muziciranja u našu Školu i ostvarili odličan rezultat. Povjerenstvo je nekoliko puta naglasilo da nisu ocjenjivali prema prilagođenim kriterijima zbog uvjeta u kojima smo morali raditi. Za sve nas zborovođe ovo je bilo doslovno kao da smo tek ove godine oformili zbor jer se kontinuitet izgubio s obzirom na to da u protekle dvije godine nije bilo natjecanja, a dobar dio vremena nismo smjeli održavati probe. Čestitam svim kolegicama i kolegama koji su se uspjeli pripremiti i nastupiti na državnom natjecanju. Izveli smo čudo”, dojmljivo je komentirala ozračje ovogodišnjeg državnog natjecanja dirigentica Milovac.

Gimnazijski pjevački zbor “Dionizije” s 32 pjevača u D kategoriji troglasnog mješovitog zbora predstavio se zadanom skladbom za D kategoriju A. Marković: Voćka poslije kiše, a izveli su još tradicijsku iz Škotske Greensleeves, B. Stein/psalam 135 – Hvalite ime Gospodnje i L. Maierhofera – Oh, What a Day.


Tempo je bio nemilosrdan – polazak u 4.30 iz Vinkovaca, tonska proba u 10.00 i nastup u 11.00 sati HNK u Varaždinu. No sve su to ovi mladi ljudi podnijeli kao pravi profesionalci razoružavši svojom zvonkom harmonijom i biskupa osobno, na kojeg su sasvim slučajno naišli u katedrali pri obilasku varaždinskih znamenitosti. Poželio ih je ostaviti, barem jednog za zbor mladih, kažu. Kustosicu su rasplakali u dvorskoj kapelici zapjevavši Hvalite ime Gospodnje. Takvi su Vinkovčani. Kamo god krenu, pamte ih po dobrom.

Inače, ovogodišnji 65. glazbeni susreti hrvatske mladeži Varaždin – državno natjecanje zborova 2022., tijekom dva dana održavanja, okupilo je čak 1200 sudionika – 27 zborova iz 20 hrvatskih gradova i općina, a natjecali su se u nekoliko kategorija, od najmlađeg osnovnoškolskog uzrasta, preko učenika viših razreda pa do srednjoškolaca kojih je bilo sedam u konkurenciji. Domaćin je i ove je godine bila Glazbena škola Varaždin dok su uz Varaždinsku županiju pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija RH, Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Grad Varaždin.

Posebna zahvala zboraša predvođenih dirigenticom ide na adresu čitavog gimnazijskog kolektiva koji je strpljivo izlazio ususret te tjednima bez ikakvih prigovora slušao pjevačke probe i odricao se pojedinih učenika s redovnih sati kako bi mogli vježbati u što većem broju s obzirom na dvosmjensku nastavu.

„Na jedinstven način podržala nas je naša ravnateljica Ivana Biljan, koja se pobrinula u vrlo kratkom roku, nakon što smo dobili službeni poziv na državno, za jedinstveni stil odijevanja na sceni i izvan nje. Postali smo prepoznatljivi kao “žuti tim” obogaćen logom kojeg je osmislila naša prof. Gelemanović Pracaić. Ovo je naš zajednički uspjeh”, s pravom ponosno zaključuje voditeljica pjevačkoga zbora Sandra Milovac, prof. izvrsna savjetnica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno