2 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. prosinca 2023.

Glazbena čarolija japanske umjetnice Yoko Nishii

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Poznata japanska pijanistica Yoko Nishii ponovno je u Vinkovcima. Njezin umjetnički izričaj i virtuoznost dobro su poznati vinkovačkoj publici koja se raduje svakom njezinom novom koncertu, a ovaj put bilo je posebno svečano iz nekoliko razloga.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci Yoko Nishii sinoć je nastupila kako bi i s Vinkovčanima proslavila Priznanje za trud u promicanju međusobnog razumijevanja između Japana i Hrvatske, te doprinos razvoju prijateljskih odnosa između Japana i drugih naroda, koje joj je 22. kolovoza ove godine dodijelio ministar vanjskih poslova Japana Hayashi Yoshimasa.

Sinoćnji koncert bio je i njezin 10. jubilarni koncert u Vinkovcima, a u znaku još dvije obljetnice, 25 godina od prvog dolaska u Hrvatsku i 15 godina od prvog dolaska u Vinkovce.

Uz nadahnutu i emotivnu izvedbu, publika je uživala u djelima C. Debussya, F. Chopina, F. Liszta, R. Schumanna, D. Pejačević i K. Yamade.

Koncert su organizirali Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, Glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci i Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Vukovar.

Yoko Nishii, na čiju je inicijativu došlo i do povezivanja učenika Gimnazije M. A. Reljkovića i Srednje škole Toba u istoimenom japanskom gradu, susrela se i s vinkovačkim gimnazijalcima.Rado se odazvala i pozivu za gostovanje na Radio Vinkovcima gdje je došla u društvu Dražena Švagelja, predsjednika vinkovačke Matice hrvatske i glavnog “krivca” za njezinu vezu s Vinkovcima i veliku ljubav koju je stekla prema gradu i koju uvijek ističe. U Vinkovcima danas ima brojne prijatelje, a, između ostaloga, posebno su ju se dojmile Vinkovačke jeseni i bogatstvo hrvatskoga folklora i narodnih nošnji.

Yoko Nishii, koja je diplomirala francuski jezik i književnost na Sveučilištu Keio u Tokiju, u Hrvatsku prvi put dolazi 1998. godine zahvaljujući stipendiji, a pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000.), a potom postiže i stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001.).

Usavršavanje nastavlja na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao stipendistica japanske Vlade (2005. – 2007.), u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi “Ino Mirković” (2001. – 2003. ).

Pobjednica je i finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. Održala je brojne solističke recitale u Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Herzegovini te u Japanu.

Ustrajno radi na istraživanju i promociji hrvatskih skladatelja i hrvatske glazbe, a posebno je posvećena djelu Dore Pejačević. U veljači 2015. objavila je prvi CD u svijetu s kompletnim klavirskim opusom Dore Pejačević, povodom 130. godišnjice njezina rođenja, u izdanju japanske diskografske kuće ‘Herb Classics’.

U Vinkovce prvi put dolazi 2007. godine na inicijativu Jakše Zlatara, poznatoga pijanista i glazbenog pedagoga, a koju je u ime Ogranka Matice hrvatske prihvatio predsjednik Dražen Švagelj. Od tada je trajno povezana s našim gradom, a tu vezu nije mogla prekinuti ni korona pa je Yoko Nishii 2021. godine za Vinkovčane održala online koncert iz svoga doma u dalekom Japanu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno