6 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Godišnja skupština Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vatrogasna zajednica Vukovarsko-srijemske županije večeras je održala Redovitu godišnju skupštinu sazvanu u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe u Vinkovcima. Na dnevnom redu bio je rad u 2018. godini.

Prošlu godinu za vatrogasce posebno su obilježili donacija od 10 vatrogasnih vozila iz austrijskog Tirola, vježba „Šuma 2018“ u Otoku, ali i veliki požar na farmi u Andrijaševcima

Tradicija vatrogastva na području VSŽ duga je 146 godina, a danas u županiji djeluju 3 javne vatrogasne postrojbe, 28 središnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava i 25 ostalih DVD-a, te 1 profesionalna i 2 dobrovoljne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu, moglo se čuti na Skupštini županijske Vatrogasne zajednice koju vode predsjednik Antun Jelić i županijski vatrogasni zapovjednik Zdenko Jukić. Djelatnost Zajednice financira se iz proračuna VSŽ, javne vatrogasne postrojbe financiraju se iz državnog proračuna i proračuna gradova, a DVD-i iz proračuna gradova i općina. A u financijskom dijelu, vidljivo je iz izvješća za 2018. godinu, najveći su problem kapitalna ulaganja: izgradnja i popravak vatrogasnih domova i spremišta, nabava vatrogasnih vozila i održavanje te nabava opreme i sredstava za gašenje.

Između ostaloga, u 2018. posebno se ističe nastavak uspješne poslovne suradnje s Vladom pokrajine Tirol u Austriji koja je od 2014. godine donirala različitu vatrogasnu opremu te čak 47 vatrogasnih vozila od kojih 10 prošle godine. Vozila i donirana oprema značajno su podigli razinu opremljenosti vatrogasnih postrojbi, nastavak dobre suradnje očekuje se i u ovoj godini.

Tijekom 2018. godine, javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva na području županije ukupno su imali 272 požara, 188 tehničkih intervencija te 46 ostalih intervencija. Godinu je svakako obilježio veliki požar na svinjogojskoj farmi PIK-a Vinkovci na području općine Andrijaševci. U gašenju požara sudjelovali su: JVP Vinkovci s 4 vatrogasna kamiona i 13 vatrogasaca, DVD Cerna s 3 kamiona i 15 vatrogasaca, DVD Retkovci s 2 kamiona i 5 vatrogasaca te DVD Ivankovo s 2 kamiona i 13 vatrogasaca.

Valja reći i to kako je prošle godine održana velika vatrogasna vježba „Šuma 2018“ u Otočkim virovima s ukupno 100 vatrogasaca koja je pokazala dobru uvježbanost, opremljenost, koordinaciju i komunikacijsku aktivnost vatrogasnih snaga te ostalih sudionika.

A večerašnja Skupština Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije bila je prigoda i za uručenje jednog priznanja. Priznanje za razvoj vatrogastva u Vukovarsko-srijemskoj županiji uručeno je Martinu Franjiću, danas u mirovini, dugogodišnjem članu DVD “Spačva” Vinkovci, dobrovoljne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu.

Na kraju vratit ćemo se na uvodno spomenutu tradiciju vatrogastva na našem području dugu 146 godina i reći kako su u prošloj godini velike obljetnice obilježila tri dobrovoljna vatrogasna društva: DVD Svinjarevci 90 godina, DVD Ivankovo 100 godina i DVD Nuštar 120 godina.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno