10 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Gonzov igrani prvijenac “Punim plućima” u novom terminu 6. Filmskog festivala glumca

Više od autora

- vl promo-Kako sam saznao prije nekoliko sati, 6. Filmski festival glumca, koji i ove godine dolazi u organizaciji umjetničke udruge Asser Savus iz Vinkovaca, ipak će započeti dan ranije od onoga prvobitno najavljenog: dakle, ne od četvrtka do četvrtka već od srijede do srijede, od 12. do 19. listopada, umjesto od 13. do 20. Festival se i ove godine održava pod pokroviteljstvo Grada Vinkovaca.

PUNIM PLUĆIMA, 2022 | filmski plakat | foto: FADE IN

Ono što raduje, da smo u prilici predstaviti i četvrti natjecateljski film (od sedam), a to je prvi dugometražni igrani film redatelja Radislava Jovanova Gonza koji se zove “Punim plućima“. Film je svjetsku premijeru imao 20. srpnja na ovogodišnjem 69. Pulskom filmskom festivalu a producirala ga je Sabina Krešić, uz koproducente su Borisa T. Matić i Lanu Matić iz Propeler filma, dok je izvršna producentica Tiha K. Gudac.

Radnja filma “Punim plućima” prati ponovno okupljanje davno raspale grupe, nakon iznenadne smrti starog prijatelja. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, noć karmina postaje za njih noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena…

Redatelj filma, slavni Radislav Jovanov Gonzo do sada je režirao preko 350 glazbenih spotova, pedesetak reklamnih spotova, pet dokumentarnih i jedan kratki film, a bio je i direktor fotografije na brojnim igranim i kratkim filmovima.

O filmu je rekao slijedeće: “Ovaj film govori o ljubavi, ali i nemogućnosti komunikacije među ljudima koji nisu u stanju izbaciti suze kad im umre netko vrlo blizak. Za to im treba vremena jer su stisnuti u vlastitim ljušturama. Naočigled je to generacija ljudi istrošenih emocija, izgubljenih u pokušaju ostvarivanja vlastitih potencijala za koje im okolnosti nikad nisu bile naklonjene. Film istovremeno i slavi smrt kao nešto pozitivno jer je smrt u filmu zapravo produžetak njihova iskonskog prijateljstva, ali kolektivnog društvenog iscjeljenja”.

Gonzo u ovom filmu, osim što potpisuje režiju, stoji i iza intrigantnog scenarija filma.

Krešimir Mikić (Danko), Judta Franković Brdar (Zora) i Hrvoje Barišić (Mišo), PUNIM PLUĆIMA, 2022 | foto: FADE IN promo

Direktor fotografije je Stanko Herceg, montažu je radila Anita Jovanov, animaciju Svebor Kranjc, glazbu je skladao Coco Mosquito iz nekada popularne grupe Jinx, iza obrade zvuka stoji Frano Homen, scenografije Petra Poslek, a kostimografije Tajči Čekada. Majstorica maske je Silvija Bradica, montažer trailera Jan Klemsche, a pomoćnik režije Vid Spindler.

Aleksandra Naumov (Biba), Krešimir Mikić (Danko), Judita Franković Brdar (Zora), Hrvoje Barišić (Mišo), Rakan Rushaidat (Febra), PUNIM PLUĆIMA, 2022 | foto: FADE IN promo

U glavnim i sporednim ulogama su Aleksandra Naumov, Judita Franković Brdar, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat i Hrvoje Barišić, a u filmu se još pojavljuju Dražen Pavalić, Vanda Vujanić, Tvrtko Jurić, Lada Bonacci i Domagoj Ivanković, imena od kojih će možda nek(a)i biti i nagrađena Zlatnim ili Srebrnim Orionima, ovogodišnjeg 6. Filmskog festivala glumca.

Film je nastao u produkciji Fade Ina i koprodukciji Propeler filma, a podržan je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije. Producentica filma je Sabina Krešić, koproducenti Boris T. Matić i Lana Matić, a izvršna producentica Tiha K. Gudac.

FILMSKI FESTIVAL GLUMCA, VINKOVCI | credit: Asser Savus

6. filmski festival glumca i ove godine (po najnovijem, od 12. do 19. listopada) dolazi u organizaciji umjetničke udruge Asser Savusiz Vinkovaca, te pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca. Svoju pomoć će i ove godine festivalu pružiti HAVCHDFD, Vukovarsko-srijemska županijaGradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, u čijim će se prostorima odvijati cijeli festivalski program.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno