2 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Gospodarstvo u fokusu župana Dekanića na marginama 12. Međunarodnog dunavskog festivala u Ulmu

Više od autora

- vl promo-


Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Damirom Dekanićem jučer je nazočilo je na otvaranju 12. Međunarodnog dunavskog festivala u Ulmu i Novom Ulmu koji se održava od 1. do 10. srpnja 2022. godine, izvijestili su iz Županije.

Riječ je međunarodnom festivalu koji obuhvaća 10 Dunavskih regija iz 10 država koji se održava svake dvije godine i privlači velik broj posjetitelja iz cijele Dunavske regije i drugih dijelova Europe. Ove godine tijekom 10 dana festivala očekuje se preko 360.000 posjetitelja koji će imati prilike posjetiti i po prvi puta kupiti delicije i tradicionalne slavonske prehrambene proizvode na štandu tvrtke Agro-klaster te se upoznati sa turističkom-kulturnom ponudom i potencijalima Vukovarsko-srijemske županije na posebnom štandu Dunavskih regija.

Svečanom otvaranju festivala prethodio je Gospodarski forum u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i turizma Baden-Württemberga o prilikama koje pruža Dunavska regija. Ključne teme Foruma povezane su sa perspektivama gospodarstva u Dunavskoj regiji s naglaskom na razvoj kratkih lanaca opskrbe u vremenima oporavka i nestabilnosti, a bilo je riječi i o bioekonomiji kao poticatelju stvaranja novih lanaca vrijednosti, digitalizaciji te utjecaju rata u Ukrajini na europsko gospodarstvo.

FOTO: VSZ

Na marginama Foruma župan Dekanić susreo se državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva, rada i turizma Patrickom Rappom te su razmotreni oblici suradnje dvije strane s naglaskom jačanja u području gospodarstva i turizma. U cilju upoznavanja sa potencijalima županije, Dekanić je uputio poziv državnom tajniku Rappu te time otvorio mogućnost njegovog posjeta do kraja godine. Ovom prilikom, istaknuo je da u području gospodarstva i turizma očekuje izravne oblike suradnje koji će rezultirati konkretnim projektima između Vukovarsko-srijemske županije i Baden-Württemberga te će u tom smislu poticati institucije županije i gospodarstvenike s ovog područja na jačanje svih oblika suradnje.

U radu Foruma sudjelovali su i predstavnici Razvojne agencije Vukovarko-srijemske županije, Eko-sustava, Agro-klastera i Zavoda za prostorno uređenje Vukovarsko-srijemske županije.

Za danas je najavljeno sudjelovanje županijskog izaslanstva na Radnoj sjednici Dunavsko-savske suradnje koja ima za cilj obnoviti i ojačati suradnju među sudionicima nakon pandemije te u uvjetima povećane nesigurnosti uzrokovane ratom u Ukrajini. Dunavsko-savska suradnja obuhvaća predstavnike regionalnih vlasti Ulma iz Baden-Württemberga, Novog Ulma iz Bavarske i Vukovarsko-srijemske županije, Vukovara, Vinkovaca te Iloka iz Hrvatske, zatim Županiju posavsku i Orašje iz Bosne i Hercegovine te Novi Sad, Sombor i Autonomnu pokrajinu Vojvodinu iz Republike Srbije.

FOTO: VSZ

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno