23 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Gostovanje izložbe “Anna Frank – prošlost za sadašnjost”

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci otvorena je izložba “Anna Frank – prošlost za sadašnjost”. Riječ je o putujućoj izložbi koja je ostvarena u sklopu projekta “Povijest za svijest” Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuće Anne Frank iz Amsterdama. Srednja strukovna škola prijavila se i dobila ovu izložbu u gostovanje.

“Smatramo da s učenicima treba raditi i u učionici i izvan učionice, a izložba o životu Anne Frank dobar je primjer za to. Naša škola udovoljava svim uvjetima koje su organizatori postavili, a to su prostor i učenici voditelji. Tako su naši učenici s voditeljima edukatorima iz Zagreba postavljali ovu izložbu i obučavali se kako bi i sami mogli posjetitelje provesti kroz izložbu. Prve reakcije naših učenika su odlične jer takav način poučavanja izvan učionice učenici puno bolje prihvaćaju nego što je to ponekad u samoj učionici tako da mi je vrlo drago što je izložba u našoj školi”, istaknula je Helena Voda, prof., savjetnik, koordinatorica izložbe u SSŠ Vinkovci.

Izložba u Srednjoj strukovnoj školi bit će otvorena dva tjedna, a može se pogledati od 9 do 16 sati. Pozvane su sve srednje i osnovne škole i svi građani Vinkovaca da ju dođu pogledati, a to mogu učiniti i bez prethodne najave.

Samom otvaranju izložbe nazočili su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije doc.dr.sc. Jadranka Mustapić Karlić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković te ravnatelji vinkovačkih srednjih i osnovnih škola. Uvodno pozdravio je ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci Domagoj Bujadinović, a nešto više o samoj izložbi rekla je Helena Voda. Poznato je kako, osim života Anne Frank o kojem svjedoči njezin dnevnik, izložba prikazuje i lokalni, hrvatski kontekst Drugog svjetskog rata s posebnim naglaskom na djecu kao žrtve holokausta i rata te ulogu pomagača u nizu panela. Povlači se i paralela između dječjih žrtava holokausta i mladih života prekinutih ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Nakon kratkog protokola svoje zadaće odmah su se prihvatili učenici voditelji koji su goste i svoje kolege iz školskih klupa proveli kroz izložbu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno