7 C
Vinkovci
Srijeda, 5. listopada 2022.

Gotovo 400 milijuna kuna ulaganja u naš kraj

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna, projekt je kojim će se stanovnici ova dva grada i dvije općine, ali i oni u općinama Privlaka i Andrijaševci u sljedećih nekoliko godina spojiti na mrežu javne odvodnje. To će značajno poboljšati kvalitetu života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti uslugu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima, rečeno je na današnjem svečanom obilježavanju početka radova na ovom 384 milijuna kuna vrijednom projektu, na kojem su, između ostalih, sudjelovali i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnici Vinkovaca i Otoka Ivan Bosančić i Josip Šarić, te načelnici spomenutih općina.

Projekt obuhvaća izgradnju 118.989 metara sekundarne mreže, tlačnih cjevovoda duljine 31.865 metara, 8.269 priključnih okana, 40 crpnih stanica i rekonstrukciju 22 stanice, izgradnju 7 kišnih preljevnih spremnika, rekonstrukciju 11.555 metara sekundarne mreže i puštanje u pogon 55.815 metara postojeće sekundarne mreže.

Važno je istaknuti kako će radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava javne odvodnje u ovim aglomeracijama obavljati konzorcij lokalnih tvrtki, Vodoprivreda Vinkovci, AMM i Cestorad, koji je u prosincu 2018. potpisao ugovor u vrijednosti od 356,5 milijuna kuna, a nadzor nad izvođenjem radova provodit će tvrtke Sedra Consulting i Slavonija projekt.

“Ovim iznimno značajnim projektom dva grada i četiri općine dobit će novu mrežu odvodnje ili će se postojeća rekonstruirati što će povećati stupanj priključenosti stanovništva na mrežu i doprinijeti racionalnijem korištenju vodnih resursa. Trenutno samo aglomeracija Vinkovci ima značajniju razinu priključenosti na sustav javne odvodnje oko 70 posto, Otok je na 13 posto priključenosti dok preostale dvije aglomeracije uopće nemaju sustav javne odvodnje. Po dovršetku projekta očekuje se da će sve četiri aglomeracije dostići između 80 i 90 posto priključenosti. Na mrežu će biti priključena sva kućanstva koja to nisu, a u rad će biti pušteni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, koji će na taj način imati stvarnu funkciju. Također, važno je reći kako će ovaj projekt pokrenuti domaću operativu, a time i dovesti do rasta gospodarstva i novog zapošljavanja”, rekao je na svečanosti predsjednik uprave Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković, dodavši kako će priključci na mrežu odvodnje za korisnike biti besplatni.

S više od 70 posto projekt se financira iz sredstava Europske unije, dok se preostali iznos sufinancira nacionalnim sredstvima, odnosno sredstvima državnog proračuna, Hrvatskih voda te jedinica lokalne samouprave uključenih u projekt, Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna. Korisnik projekta je tvrtka Vinkovački vodovod i kanalizacija preko koje će ove jedinice lokalne samouprave sufinancirati projekt i to s manje od 6 posto.

“Ovaj projekt, osim činjenice da će kreirati, konačno, jedan kvalitetan sustav odvodnje za preko 26.000 stanovnika ovih mjesta, svojom vrijednošću osigurati će i posao za veliki dio mehanizacije i operative onih tvrtki koje budu na njemu radile, a još je vrjednija spoznaja da su sve te tvrtke iz Vukovarsko-srijemske županije. Ovo je vrlo opsežan posao, a prve rezultate istog očekujemo kroz dvije i pol godine, odnosno od lipnja 2021. godine. Veseli što će ovaj kraj u tom periodu biti jedno veliko gradilište, te što je ovaj projekt za stanovnike od višestruke koristi”, istaknuo je ovom prilikom ministar Tomislav Čorić.

U Vinkovcima je nedavno Gradsko vijeće donijelo odluku o poskupljenju vode za dvije kune, s 14,8 na 16,8 kuna po prostornom metru i ta će razlika biti iskorištena upravo za sufinanciranje ovog projekta u dijelu kojega snose jedinice lokalne zajednice. “Velikim razumijevanjem Vlade Republike Hrvatske, u ovom slučaju Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, te uz veliko zalaganje Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije i jedinica lokalne samouprave s područja naše županije, ostvariti će se ovaj veliki projekt. Na ovaj način ne samo da će se podići kvaliteta života u ovim mjestima, nego će ovaj projekt doprinijeti i sveukupnom gospodarskom razvoju našeg kraja, jer gotovo 400 milijuna kuna nije malo i nadam se da će se ta količina novca osjetiti u svim porama gospodarstva naše županije“, naglasio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Cjelokupni projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna trajat će 32 mjeseca te uključuje i nadogradnju vinkovačkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Jošine na najviši, treći stupanj pročišćavanja te puštanje u puni pogon ostalih UPOV-a na projektom području, u Otoku, Cerni i Ivankovu kao i nabavu opreme za održavanje sustava javne odvodnje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno