16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Gotovo svaki drugi lijek kupljen putem interneta je krivotvoren

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Hrvatskoj je danas počela serijalizacija lijekova, odnosno provjera autentičnosti lijekova na recept, kojim će se spriječiti izdavanje krivotvorenih lijekova kroz legalni lanac opskrbe, priopćeno je iz Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL). Unatoč tome što u našoj zemlji dosad nije zabilježen slučaj prijave krivotvorenog lijeka, cilj je onemogućiti da do takve situacije uopće dođe te dodatno povećati sigurnost pacijenata i zaštititi njihovo zdravlje od opasnih krivotvorina.

Iz HOPAL-a ističu da je Hrvatska u okviru zadanih rokova uspješno završila proces implementacije Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova na recept, koji će spriječiti izdavanje krivotvorenih lijekova kroz legalni lanac opskrbe.

“U suradnji sa svim dionicima uspjeli smo ispuniti visoke zahtjeve složenog informatičkog sustava i na vrijeme izgraditi platformu koja omogućuje povezanost s Europskim središtem za provjeru autentičnosti lijekova (EMVS). Podaci o proizvodima i pakiranjima lijekova koji se prikupljaju u EU sustavu, dostupni su i u Nacionalnom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova, koji je od danas u potpunosti spreman i funkcionalan te je započeo s primjenom”, navode iz HOPAL-a.

Napominju da se na taj način povećava sigurnost pacijenata, a time i zaštita njihovog zdravlja, kao i da svaki lijek koji se izdaje na recept, a koji se od danas pusti u promet, na svojoj kutijici mora imati zaštitu od otvaranja i jedinstvenu oznaku, odnosno serijalizacijski broj na pakiranju kako bi se u sustavu u svakom trenutku moglo provjeriti njegovo porijeklo.

Inače, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu kontinuirano raste, a gotovo je svaki drugi lijek kupljen putem interneta krivotvoren. U zemljama u razvoju na crnom se tržištu proda i do 30 posto svih lijekova, dok je u razvijenim zemljama taj postotak manji, no u stalnom porastu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno