1 C
Vinkovci
Srijeda, 6. prosinca 2023.

Grad Vinkovci: Preko 5 milijuna kuna za bolju kvalitetu života Vinkovčana

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Tijekom 2018. i 2019. godini, izvjestili su iz vinkovačke gradske Uprave, Grad je aktivno ulagao u podizanje kvalitete života stanovništva Vinkovaca kroz unapređenje komunalne i društvene infrastrukture.

Uređeno šest dječjih igrališta

U studenom 2018. godine, ističe se, završeno je najveće i najmodernije igralište u Vinkovcima u ulici A. Starčevića (kod nebodera) površine 700 m2 koje je opremljeno s 8 igrala, gumiranom podlogom, te je postavljena pametna solarna klupa, video nadzor i urbana oprema. Ukupna vrijednost projekta jest 584.553,98 kn, te je 286.431,45 kn osigurano kroz Program podrške regionalnom razvoju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Zbog velike posjećenosti te pozitivnih povratnih informacija i od roditelja i od djece, ovo je igralište je bilo samo prvo u nizu od 6 igrališta koje je Grad obnovio do ožujka 2019. Ostalih 5 igrališta ukupno čine 682 m2 i to na lokacijama: ulica Kneza Domagoja, ulica V. Nazora, ulica Ljudevita Posavskog, Školska ulica i Nuštarska ulica. Sva igrališta su opremljena gumiranom podlogom i igralima izrađenima u skladu s suvremenim normama.

Modernizacija javne rasvjeteU svrhu zadovoljenja svih Zakona o svjetlosnom onečišćenju, ističe se, Grad Vinkovci je modernizirao javnu rasvjetu ugradnjom 1269 novih energetski učinkovitijih svjetiljki na stupovima javne rasvjete na području grada Vinkovaca. Ukupna vrijednost opremanja ovih 5 igrališta i modernizacije LED rasvjete iznosi gotovo 2.000.000,00 kuna, od kojih je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinanciralo provedbu projekta u ukupnoj vrijednosti 1.000.000,00 kn. Također, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinanciralo je modernizaciju javne rasvjete s 382.000,00 kn.

Implementacijom suvremenih LED rješenja i obnovom dječjih igrališta Grad Vinkovci se trudi povećati ambijentalnu ugodu lokalnom stanovništvu i pridonosi ljepšem izgledu grada, promicanju ekološke svijesti građana, te samim time postaje privlačniji za turiste.

Obnova kuglane i Buba bar

Osim ulaganja u javne površine, ističe se, Grad Vinkovci je tijekom 2018. i 2019. proveo projekt „Nastavak obnove objekta za razvoj novih socijalnih usluga i sadržaja za mlade“, odnosno obnovu kuglane u Dugoj ulici. Ukupna vrijednost projekta iznosi 713.447,53 kune, što je utrošeno na novu stolariju u kuglani, krov, izolaciju, spuštene stropove, soboslikarske obrade te plinske i električne instalacije. Obnova kuglane odvijala se po fazama, te je do sada vrijednost realizirane cjelokupne investicije 2.489.228,63 kune. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinanciralo je obnovu kuglane tijekom 2017. i 2018. godine u ukupnom iznosu od 1.340.000,00 kuna kroz Program podrške regionalnom razvoju, dok je ostatak sredstava osigurao Grad Vinkovci.

Dodatna vrijednost cjelokupnom projektu obnove kuglane jest otvaranje Buba bara u kojem će biti zaposlene osobe s invaliditetom čime će Grad Vinkovci biti primjer poticanja uspješnog primjera društvenog poduzetništva.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno