Građanska inicijativa Narod odlučuje organizirala je tribinu pod nazivom “Sprječavanje referenduma kao novi oblik političke kontrole” u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima. Gosti tribine su bili doc. dr. sc. Mato Palić s Katedre ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku, Ivan Ćaleta, koordinator Inicijative za Vukovarsko-srijemsku županiju i Luka Mlinarić, koordinator GI “Narod odlučuje”. “Narod odlučuje” je inicijativa građana koji žele referendumom osigurati pravedniji izborni sustav u Hrvatskoj. Promjena načina biranja političkih predstavnika, drže, ključna je za promjenu načina na koji se Hrvatskom upravlja. Referendumom, ističu, žele osigurati pravedniji izborni sustav – sposobne, a ne podobne zastupnike, političare odgovorne biračima, a ne političkim kastama i/ili interesnim lobijima.

“Postoji mogućnost da se pravno reagira na zaključak o nedovoljnom broju prikupljenih potpisa koji je Hrvatski sabor donio, a kojeg su svesrdno podržali i oni koje nazivamo lijevima i oni koje nazivamo desnima jer očito kad su u pitanju referendumske inicijative koje pokušava provesti narod onda imaju isti stav, rekao je dr.sc. Mato Palić.

Organizatori tribinu ocijenjuju kao vrlo uspješnu.

“Promijenite sugovornike. Ne trebate mijenjati sebe ako ste pošteni i korektni ali treba mijenjati one koji to nisu”, zaključio je Palić.