Gradski muzej Vinkovci domaćin je velikog međunarodnog znanstvenog skupa o Avarima i Slavenima

0
662
Gradski muzej Vinkovci danas i sutra domaćin je trodnevnog znanstvenog skupa, koji završava u subotu u Zagrebu, a dio je velikog projekta “Avari i Slaveni” u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci i u suradnji s arheolozima iz Slovačke.
U Arheološkom muzeju u Zagrebu 22. listopada prošle godine predstavljen je veliki međunarodni izložbeni projekt “Avari i Slaveni” svečanim otvaranjem dviju izložbi, hrvatske izložbe “Avari i Slaveni južno od Drave” i slovačke izložbe “Avari i Slaveni sjeverno od Dunava”. Na izložbama su predstavljene dvije populacije Avara i Slavena iz razdoblja od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. Autorice hrvatske izložbe su Anita Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci, koji je na sebe preuzeo i organizaciju međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom “Dvije strane pojasnog jezičca: Avari na sjeveru i jugu kaganata”.
“Kroz dva dana na ovom skupu raspravljat ćemo o aktualnoj problematici u arheologiji ranoga srednjeg vijeka, avarskog i slavenskog razdoblja”, istaknula je vodeća hrvatska stručnjakinja za avarsko razdoblje kustosica Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci, koji posjeduje najveću zbirku nalaza iz avarskog razdoblja u Hrvatskoj i čuva preko 3000 predmeta koji potječu iz više od 500 grobova s četiri lokaliteta u okolici Vinkovaca: Otok – Gradina, Privlaka – Gole njive, Stari Jankovci – Gatina i Nuštar – Dvorac.
Znanstveni skup okupio je četrdesetak znanstvenika iz desetak zemalja Europe, vrhunske stručnjake u svom području, koji će predstavili i s kolegama raspraviti svoja najnovija otkrića.
“Od kako je 1979. godine u Vinkovcima održan jedan veliki arheološki skup u organizaciji tadašnjeg Jugoslavenskog arheološkog društva, možemo reći da nakon 40 godina ponovno u Vinkovcima imamo znanstveni skup koji je okupio kremu ljudi koji se bave arheologijom, u ovom slučaju Avarima i staroslavenskim razdobljem, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi”, istaknuo je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.
Uvodno skup je pozdravio i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić, a u ime Grada Vinkovaca gradonačelnik Ivan Bosančić.
“Znanstvenici koji su danas ovdje sigurno su na dobrom mjestu jer znamo da su Vinkovci arheološko središte i nema godine da se nešto kod nas ne pronađe. Na našem području gdje god se nešto radilo, za arheologe je uvijek bilo posla. Drago mi je što će sudionici ovoga skupa doprinijeti razvoju arheologije, a svi oni koji su prvi put u Vinkovcima imati priliku upoznati grad i dobiti priču o našoj povijesti, kulturi, tradiciji”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.
Trodnevni skup završava sutra u Zagrebu zatvaranjem izložbi u Arheološkom muzeju, što je i završnica velikog projekta “Avari i Slaveni”.
Organizaciju znanstvenog skupa u Vinkovcima pomogli su Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, Ministarstvo kulture te Hrvatske šume kao glavni sponzor.