Gradsko vijeće Grada Vinkovaca danas je većinom glasova donijelo odluku o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora na području grada Vinkovaca. Za dan provedbe izbora određena je nedjelja 28. travnja 2019. godine.

Prijedlog odluke iznio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i mjesnu samoupravu Krunoslav Čačić. “Prošli izbori za vijeća mjesnih odbora su bili 3. svibnja 2015. godine što znači da je sada vrijeme za nove. Grad Vinkovci ima 12 mjesnih odbora, svako vijeće mjesnog odbora broji 9 članova i mogu reći kako je suradnja vijeća mjesnih odbora i gradske Uprave izuzetno kvalitetna. Njihova zadaća je da nam kažu smjernice što je najvažnije za napraviti u pojedinom mjesnom odboru, a važno je za naglasiti kako sva vijeća rade volonterski odnosno nemaju nikakvu naknadu za to”, istaknuo je pročelnik Čačić naglasivši i to koliko je važno izaći na izbore za vijeća mjesnih odbora. “Važno je izaći na sve izbore, a pogotovo na ove izbore jer to su tzv. izbori ulice. Dakle radi se o vašem mjesnom odboru, vašem kvartu, vašoj ulici i birate ljude koje poznajete i koji znaju problematiku dijela grada u kojemu zajedno živite”, istaknuo je Krunoslav Čačić.

Na raspisivanje izbora za vijeća mjesnih odbora osvrnuo se i gradonačelnik Ivan Bosančić. “Riječ je o jednoj od značajnijih odluka na današnjoj sjednici Vijeća. Molim sve građane da se aktiviraju, izađu na izbore i izaberu svoje predstavnike koji će se zalagati za njihove potrebe i svojom aktivnošću doprinositi radu gradske Uprave. “, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Mjesni odbori su vid demokracije koji treba postojati

Vezano za izvore za vijeća mjesnih odbora, inače, Klub vijećnika SDP-a za ovu je sjednicu Gradskog vijeća podnio prijedlog za nadopunu dnevnog reda točkom Prijedlog Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada Vinkovaca, a kojom se predlaže ukidanje mjesnih odbora na području grada Vinkovaca. Iako je ova točka uvrštena na dnevni red kao treća, već pod prvom točkom mogla su se čuti sva mišljenja vezana uz problematiku mjesnih odbora.
Robert Rihtar (MOST), primjerice, podsjetio je na inicijativu građana za osnivanje 13. MO “Borinci-Blato”, ali je i konstatirao kako od mjesnih odbora nema koristi te bi, ako ih se neće ukinuti, trebalo poboljšati njihov rad. Damir Jakšić (MOST) izjasnio se za ukidanje mjesnih odbora jer nisu učinkoviti te previše koštaju. Isto je ustvrdio i Damir Rimac (SDP) kazavši i to kako, ako će se ići u tom smjeru da mjesni odbori ostanu, treba unaprijediti njihov rad te im dati OIB i podračun odnosno određenu financijsku i samostalnost u odlučivanju.

Sudjelujući u raspravi gradonačelnik Ivan Bosančić kazao je kako su mjesni odbori potrebni, a vijećnici trebaju i sigurno bi mogli biti aktivniji, ali to ovisi o njima. U svakom slučaju, kazao je, to je vid demokracije koji treba postojati, a o modalitetima se može raspravljati.
Sam prijedlog za ukidanje mjesnih odbora odnosno Prijedlog Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada Vinkovaca, iznio je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Davor Benić. Većinom glasova protiv prijedlog nije prihvaćen.

Značajan intenzitet rada gradonačelnika i gradske Uprave

Između ostaloga, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćeno je izvješće o radu gradonačelnika te njegovih zamjenika i gradskih upravnih odjela. I drugu polovicu 2018. godine, moglo se čuti, obilježio je značajan intenzitet rada, velik broj odluka i pravnih akata te niz aktivnosti.
“Ovo je bilo plodonosno vrijeme za grad Vinkovce. U ovom trenutku mi u provedbi imamo preko milijardu kuna projekata na području grada od obnove i modernizacije pruge Vinkovci-Vukovar, aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna, nadvožnjaka Borinci, Poduzetničkog inkubatora koji se već vidi na obzoru, radova na vrtićima i školama, skorog završetka obilaznice i tako dalje. Sve su to projekti koji će infrastrukturno obilježiti ovo razdoblje, ali bilo je tu još puno toga poput vaučera za knjige i niza drugih stvari u svim segmentima rada gradske Uprave. Tu su, naravno, i budući planovi gdje nam je želja što više projekata dovući u grad”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.