14 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Gradsko vijeće Vinkovaca: Projekt aglomeracije sufinancirat će se uvođenjem naknade za razvoj vodoopskrbe

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U velikoj gradskoj vijećnici danas je održana posljednja sjednica vinkovačkog Gradskog vijeća u 2018. godini. Krajem godine većinom glasova usklađen je gradski proračun, koji se od startnih 171 milijun kuna, nekoliko puta se mijenjao kroz rebalanse, da bi se ovim zadnjim, četvrtim rebalansom, stabilizirao na 232,6 milijuna kuna. U odnosu na prethodni rebalans proračun je umanjen za 62,8 milijuna kuna. Ovo umanjenje, istaknula je pročelnica za financije Sanja Lozić, odnosi se na projekte. “Za sve naše projekte koji su prošli postupke javne nabave i za koje su sklopljeni ugovori s dobavljačem prilikom zadnjih izmjena i dopuna proračunsku masu spuštamo na razinu izvršenja do nove godine. One projekte za koje je postupak javne nabave u tijeku nismo dirali”, istaknula je Sanja Lozić napomenuvši kako se svi gradski odjeli gdje nema značajnih projekata, nalaze na razini planiranog.

“Kao i svake godine, na kraju godine moramo uskladiti proračun jer projekti koji se ostvaruju više godina moraju jednostavno prijeći u drugu godinu, a sve to skupa moramo predstaviti našim vijećnicima i dati na usvajanje”, istaknuo je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. Komentirajući zadnje izmjene i dopune proračuna za 2018. godinu.

Većinom glasova prihvaćene su i izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi i Programa za javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za 2018. godinu, te Program javnih potreba u sportu za 2019. godinu. Ukupno za ovaj program osigurano je 4,6 milijuna kuna.

S današnje sjednice Gradskog vijeća stiže i vijest o uvođenju naknade za razvoj na vodoopskrbnom području grada Vinkovaca, a odluka je također donesena većinom glasova. “Poznato je da smo ušli u veliki projekt aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo, Cerna, kojim ćemo dobiti 8 tisuća besplatnih priključaka za kanalizacijsku mrežu, 52 kilometra novih cesta i sve ostalo što ide kroz projekt koji je vrijedan 350 milijuna kuna. Gradovi i općine u ovom projektu imaju obvezu sufinanciranja i svi koji uz sudjeluju uveli su naknadu za razvoj te i Grad Vinkovci uvodi naknadu za razvoj u iznosu od 2 kn / m3 isporučene vode za sve kategorije potrošača.

Između ostaloga, većinom glasova prihvaćena je i Odluka o suglasnosti i davanju jamstva kojom Grad Vinkovci, kao većinski vlasnik daje jamstvo HNK “Cibalia” Vinkovci za kredit u iznosu od 5 milijuna kuna kako bi se prebrodili tekući financijski problemi. “Cibalia, koja nagodinu slavi 100. obljetnicu, institucija je koja je obilježila grad Vinkovce i koja je neodvojiva od našeg grada. Kada se rade istraživanja o prepoznatljivosti nekakvih brendova u Vinkovcima, onda su Vinkovačke jeseni i Cibalia uvijek nešto što je iznad svega. Ova odluka Gradskog vijeća trebala bi pridonijeti da Cibalia konačno stane na svoje noge, a to je ono što svi želimo, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Najviše primjedbi na današnjoj sjednici oporba je dala upravo na ove dvije točke. Vezano uz uvođenje naknade za razvoj na vodoopskrbnom području grada Vinkovaca generalno izraženo je neslaganje. Davor Benić, predsjednik Kluba SDP-a istaknuo je kako je voda već sada preskupa te je sredstva za participiranje Grada u projektu aglomeracija trebalo osigurati iz proračuna, a ne kroz uvođenje naknade na teret građana. U osvrtu na Cibaliju generalno stav je bio kako klub treba potporu za izlazak iz krize, ali ne na ovaj način. “Mi smo za dobru, stabilnu i jaku Cibaliju, ali nismo za krparenje rupa. Cibaliji je potrebna kvalitetna strategija za oporavak, a ne krparenje rupa”, istaknuo je Darko Posarić predsjednik Kluba vijećnika Mosta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno