Jedan od najboljih i najnagrađivanijih filmova godine konačno nam stiže u kina! Teško je pobrojati koje je sve nagrade i priznanja osvojio “Hladni rat” (Zimna wojna, eng. Cold War, 2018.) koji se u Hrvatskoj premijerno prikazao krajem kolovoza na filmskom festivalu u Vukovaru. Od tada, “Hladni rat” prikazao se na još par projekcija, uključujući i Human Rights festival u Zagrebu, a od sutra, četvrtka 10. siječnja konačno stiže i u regularnu kino distribuciju. Riječ je o filmu poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog koji je širokoj publici do sada vjerojatno najpoznatiji po režiji remek-djela “Ida” iz 2015. godine s kojim je osvojio prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Glavni likovi filma “Hladni rat” su Wiktor i Zula. Wiktor je cijenjeni pijanist i dirigent koji tijekom politički turbulentnih 50-ih godina u Poljskoj skupa s kolegicom Irenom organizira audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji su voljni vježbati i izvoditi priredbe poljskih kulturnih običaja. Jedna od mladih djevojaka koja se prijavi na audiciju je i Zula. Između Wiktora i Zule uskoro se razvija snažna romansa, a priredba u kojoj ona nastupa postaje veliki hit zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Europom. Prilikom posjete Berlinu, Wiktor predloži Zuli da pobjegnu na zapad, ali ona nije sigurna je li to ispravan korak…

Prije par tjedana “Hladni rat” doslovno je pomeo konkurenciju na dodjeli Europske filmske nagrade gdje je pobijedio u čak pet kategorija (od šest u koliko je bio nominiran) uključujući i one za najbolji film godine, najboljeg redatelja, najbolju glavnu glumicu, najbolji scenarij i najbolju montažu. Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu film se nalazio u službenoj konkurenciji za Zlatnu palmu, a na kraju je Pawlikowski proglašen najboljim redateljem festivala. Nacionalno udruženje kritičara SAD-a “Hladni rat” je već proglasilo najboljim stranim filmom godine, a sam film smatra se jednim od sigurnih kandidata za nagradu Oscar i to ne samo u kategoriji stranog filma. Akademija je prije desetak dana objavila listu od devet naslova koji će konkurirati za nominacije u kategoriji stranog filma među kojima je, naravno, i “Hladni rat”.

Na filmskom festivalu u Cannesu gdje je premijerno prikazan, filmu “Hladni rat” nakon projekcije publika je ustala i pljeskala punih 18 minuta. Za glavne likove iz filma, Wiktora i Zulu, redatelj i scenarist Pawlikowski inspiraciju je pronašao u vlastitim roditeljima koji su se, osim što dijele imena, također nekoliko puta tijekom života rastajali i ponovno sastajali u različitim državama.

Hvaljeni i nagrađivani film “Hladni rat”, posredstvom Discovery filma, u domaća kina stiže u četvrtak, 10. siječnja!