Jutros u osam sati počeli su unutarstranački izbori vladajuće stranke, Hrvatske demokratske zajednice. Za čelnog čovjeka će biti izabrani kandidati po sistemu jedan član-jedan glas. Kandidati su sadašnji predsjednik i premijer RH Andrej Plenković i Miro Kovač, dugogodišnji aktivni član stranke.
Retorika u posljednjih nekoliko tjedana nije bila prijateljska, a mnogi članovi bili su u nedoumici oko toga tko od ova dva kandidata može uspješno nastaviti voditi stranku. Odgovor će biti poznat danas nakon glasanja po principu jedan čovjek, jedan glas, a sve članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice pozvani su da iskoriste svoje pravo sudjelovanja na unutarstranačkim izborima koje podrazumijeva pravo da biraju i budu birani.
U četvrtak je upravo iz toga razloga u našoj županiji gostovao jedan od kandidata, Andrej Plenković, koji ima podršku i vinkovačkog gradonačelnika i kandidata za mjesto predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci Ivana Bosančića, te ostalih dužnosnika iz naše županije. Tim “Odvažno za Hrvatsku” u kojemu uz Plenkovića kao kandidata za predsjednika stoje Tomo Medved, Ivan Anušić, Branko Bačić, Zdravko Bušić i Oleg Butković, kao kandidati za potpredsjednika na unutarstranačkim izborima, ide “po novo povjerenje članova HDZ-a”.
Plenković je istaknuo kako HDZ nakon današnjih izbora mora izaći jedinstven kako bi pobijedio na parlamentarnim izborima, jer nejedinstvo je prilika koju će druge stranke iskoristiti.
U posljednjih nekoliko dana provedeno je i nekoliko anketa koje kandidatu i sadašnjem predsjedniku Plenkoviću daju značajnu prednost, te je vidljivo da Plenković bolje stoji širom cijelog političkog spektra koji je podijeljen, također posljednjih nekoliko tjedana na takozvani lijevi i desni.
Dio unutarstranačkih izbora su bili i izbori za predsjednike temeljnih ogranaka stranke, a u Vinkovcima su provedeni u 12 Mjesnih odbora. Vinkovački HDZ broji 3025 aktivnih članova koji imaju pravo dati svoj glas jednom od kandidata za predsjednika, odnosno birati mogu i potpredsjednika Hrvatske demokratske zajednice.
U Vinkovcima članovi mogu glasati u prostorijama Gradskog odbora od 8 do 19 sati na adresi Duga ulica 23, a prvi rezultati biti će poznati već večeras.